Neupauer Roland: Cellar – kiállítás az Andrássy Képtárban

Neupauer Roland: Cellar – kiállítás az Andrássy Képtárban


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum Neupauer Roland Cellar című kiállításának megnyitójára várja az érdeklődőket június 28-án, szerdán 17:00 órakor a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárba.

“A kiállítás elsődleges motívuma egyszerű – az ember racionalitásának bagatellizálására figyelmeztet a technokratikusan dinamikus társadalomban, a konfliktusokkal teli bizonytalan világban. Az alkotó a kiállítás fő üzenetének az ember destrukcióját nevezi meg a társadalom jelenlegi állapotával kapcsolatos saját tudatlanságán keresztül” – részletezik a szervezők.

Neupauer Rolandnak pesszimista az emberhez való hozzáállása. Azt mondja, az ember kitalálta a fogyasztást, hogy kielégítse a szükségleteit, de eluralkodik benne az ego, amit soha nem lehet anyagi dolgokkal csillapítani. Hogy milyen mértékben lehet folytatni ezt a kielégítésre vágyó céltalan folyamatot? A kiállítás szerzője azt állítja, hogy az ember beleunt és megfáradt abban, hogy nem ismeri a valós dolgokat, sötét pincéban él. Azt javasolja, legyünk következetesebbek és precízebbek a mindennapi realitásban, és hogy a valóságban saját öntudatunkat először az önmagunkkal, de a környzetünkkel való kapcsolattal is építsük.

A művész eredetileg az expresszionizmussal foglalkozott. Jelenlegi munkája a geometrikus festészet szövevénye, amiben helyenként figurák is megjelennek. Alkotásai bármiféle konvenció megszűnését tükrözik. Az anyagra és a struktúrára helyezi a hangsúlyt, amelyek sokrétűek a vásznon. A látogató hamarabb meg tudja találni a kapcsolatot azzal a művészettel, amit definiálni tud. Az absztrakt alkotás mindig idegen marad az ember számára, mivel bizonytalanságot és ködösséget kelt bennünk – olvasható a múzeum beharangozójában. Neupauer Roland beszélgetésre, véleménycserére hívja a nézőt. Mint hozzátette: ,,Ez egy kommunikáció, amikor kérdést teszek fel, és várom a választ. Az ember vagy érzékeli vagy nem érzékeli ezt a kérdésemet a képeken keresztül.“

A kiállítás 2023. augusztus 31-ig tekinthető meg.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet