Európai Örökség Napok 2023: Gőzgépek a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

Európai Örökség Napok 2023: Gőzgépek a Rozsnyói Bányászati Múzeumban


Esemény részletek


Az Aveling & Porter gőzhenger gyártásának 140. évfordulója alkalmából a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye érdekes előadást szervez a nyilvánosság számára, melyre 2023. szeptember 7-én 16:00 órai kezdettel kerül sor Rozsnyón, a Sentinel Élményközpontban. A program az Európai Örökség Napok részeként valósul meg.

Az Aveling & Porter gőzhenger a múzeumi gyűjteményben a harmadik legrégebbi a világon a maga nemében. Az elsőség egy 1878-ban készült gőzhengeré, amely a norvégiai Oslóban maradt fenn, a második legöregebb darab jelenleg az angliai Nottinghamshire-ben található. A rozsnyói gép pontosan 1883. szeptember 12-én készült. Hogy ez a munkagép mire szolgált, ki gyártotta kinek a részére, milyen elven működött, és egyáltalán hogyan került Rozsnyóra, és miképpen derült ki, hogy a harmadik legrégebbi a világon, a múzeum kurátora, Mgr. Norbert Mogyorósi elárulja az előadásban. Nem feledkezve meg a múzeum gyűjteményében fellelhető másik értékes gőzjárműről, a Škoda Sentinel teherautóról sem – tájékoztatta portálunkat az intézmény.

Az előadás részeként bemutatják a múzeum legújabb szerzeményét is. A látogatók elsőként ismerhetik meg a jubiláló gőzhenger miniatűr,  3D-s modelljét, ami nem éri el a 7 centimétert. A múzeum tervei szerint bekerül az intézmény által eladásra kínált ajándéktárgyak közé.

A rendezvény az Európai Örökség Napok keretében valósul meg, az idei évfolyam témája a Velünk élő örökségünk. A programra a belépés ingyenes.

Az Európai Örökség Napok

Az Európai Örökség Napokat az Európai Unió és az Európa Tanács közösen szervezi, amelyek közül az utóbbi indította el a kezdeményezést 1985-ben. Minden szeptemberben az Európai Kulturális Egyezményt aláíró 50 országban rendezik meg, és évente több mint 20 millió ember számára biztosít hozzáférést több ezer ritkán látogatható helyszínhez és egyedülálló eseményhez – olvasható az Európai Bizottság oldalán.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet