Bányásznap a múzeumban iskolás csoportok részére

2023 szeptember 14. 9:00 - Rozsnyó

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye szeptember elején már hagyományosan Bányásznapot szervez az alapiskolás tanulók és középiskolás diákok részére. Idén ez a program a Rozsnyói Vásár kísérőrendezvényeként valósul meg.

Az idősebb diákokat izgalmas előadás várja a Rozsnyói Meterciáról, idén emlékezünk meg a táblakép elkészültének 510. évfordulójáról. A nevezetes alkotás másolata megtalálható a múzeum Gömör bányászata és kohászata tárlatában. A teljes tárlat megtekintése mellett a diákok megtudhatják, mikor készült a kép, mi mindent olvashatunk ki belőle, és miért olyan jelentős a bányatörténettel foglalkozók számára.

A fiatalabb tanulók beszélgetésen vesznek majd részt Ondrej Juhász egykori bányásszal, aki munkájának kezdeteiről mesél. A gyerekek megtudhatják, mi volt a bányász munkája, milyen kötelességei voltak, és hogyan működött valójában a bánya. A beszélgetés után a Meterciához kapcsolódó workshop következik. A tanulók elkészítik a saját puzzle-jukat, kidíszítik azt, miközben megtanulják azonosítani a táblaképen az egyes bányászati és kohászati munkákat. Megtudhatják, mi az a középkori graffiti, és hogy a mi Meterciánkon van-e ilyesmi. Az egész nap folyamán a gyerekek rendelkezésére áll a kis bányavonat, amelynek a célállomása az Alexander tárna diorámája.

A Bányásznapra 2023. szeptember 14-én, csütörtökön kerül sor 9:00 órától 15:00-ig a Sentinel Élményközpontban (Šafárik u. 31.). A rendezvényre a belépődíj 2 Eur/tanuló. A programon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, mivel a résztvevők létszáma korlátozott. Elérhetőség: Erika Hermélyi Gecelovská, e-mail: info@banmuz.sk, tel.: 0940 108 384.

A rendezvény ideje alatt a múzeum minden tárlata elérhető a látogatók számára a megszokott nyitvatartás szerint.

  • Prékop I., Rozsnyó-vidék

Rozsnyói Vásár a Bányászok terén