Rozsnyói Malom 2023 – kiállítás az alkotótáborban készült művekből

2023 szeptember 14. 16:00 - Rozsnyó

2023. szeptember 14-én, csütörtökön 16:00 órakor nyitják meg a Rozsnyói Malom 2023 elnevezésű kiállítást a történelmi városháza I. emeleti kiállítótermében. A tárlat a Baska József Nemzetközi Alkotáborban idén nyáron készült alkotásokból kínál válogatást. A program a Rozsnyói Vásár egyik kísérőrendezvénye. 

A rendezvény és a kiállítás szervezője a Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás, Rozsnyó várossal együttműködve. A szervezők a rendezvény címével is tisztelegnek a régió szülötte, Baska József festőművész emléke előtt. Idén zajlott a tábor 24. évfolyama, ezáltal a maga nemében a legrégibb ilyen rendezvény lett Szlovákiában – tájékoztatta portálunkat Tomány Éva.

A festőtábor befejezését követően már hagyományosan kiállítást szerveznek az ott készült alkotásokból. A kiállítás helyszíne ebben az évben a városháza, mivel a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában felújítás zajlik.

A kiállított képzőművészeti alkotások a rozsnyói fürdőben 2023. augusztus 5-12. között lezajlott Baska József Nemzetközi Alkotótáborban készültek. A táborban már hagyományosan rozsnyói és környékbeli, valamint Rozsnyó testvérvárosaiból érkező képzőművészek vesznek részt.

Mint a szervezők közölték, idén 13 művész jött össze a fürdői villában: Gabriela Görgeyová és Kristína Kerekešová  Rozsnyóról, Roland Neupauer Krasznahorkaváraljáról, továbbá Jakub Mlynarčík Mýtná községből, Sarah Fábian Kassáról. Rozsnyó testvérvárosaiból is érkeztek képzőművészek, Perecs Enikő és Kiss Judit Szerencsről, Erdődy József Attila és Ruskó Márton Budapestről, valamint Aleksandra Firlinska és Anna Osadnik a lengyelországi Cieszynből. A környező valóság megközelítésében minden művész más felfogást, ábrázolásmódot hozott, de elsősorban más festészeti technikát.

A Rozsnyói Malom nemzetközi alkotótábor szervezőinek célja, hogy bemutassa ennek az  alkotómunkának a sokszínűségét, és segítse a fiatal és kezdő képzőművészeket a művészi világba való belépésnél Szlovákiában és külföldön is.

A Rozsnyói Malom kiállítás 2023 végéig látogatható, majd a következő évben Rozsnyó partnervárosaiba vándorol. A rendezvényt anyagilag  Rozsnyó város és Budapest Belváros-Lipótváros V. kerületi önkományzata támogatta.

  • Prékop I., Rozsnyó-vidék, fotó: Štefan Fábián

Rozsnyói Vásár a Bányászok terén