A gömöri gótika emlékeit megörökítő fotókiállítás januárig látható Kassán

2023 november 8. 9:00 - Kassa

November 8-tól a kassai Optima üzletközpontban mutatják be a rozsnyói Gömöri Művelődési Központ és társszervezői által rendezett kiállítást, amely a Gótikus Út Európai Örökség címmel kitüntetett középkori templomaiban készült fényképekből ad ízelítőt. 

2023 májusában fényképészek és kreatív művészek találkozója zajlott Gömörben. A Gótikus Út négy térségében fényképész workshopot szerveztek Ľubo Stacho  professzor vezetésével. A résztvevők, Kristína Kerekešová, Štefan Majerčák, Peter Palgut és Eva Tóbisz nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a gótikus építészet és a történelmi emlékek megörökítésébe a pelsőci, a csetneki, a mártonházai (Ochtiná) és a gecelfalvai (Koceľovce) templomokban. Ez a különleges rendezvény a Falfestények éve nagyszabású projekt részévé vált, mely a gömöri és kishonti freskóknak adományozott Európai Örökség címhez kapcsolódik – tájékoztatta portálunkat a Gömöri Művelődési Központ.

Ennek a programnak az eredménye A gótika csendes tanúi Gömörben (Tichí svedkovia gotiky na Gemeri) című egyedülálló fotókiállítás. Minden fénykép a készítő egyedi hozzáállását és a gótikus művészet iránti érzéseit tükrözi. A kiállítás kalandos útra hív a múltba, hogy megcsodálhassuk és érezhessük a gótika időszakának máig rezonáló hatását.

„A fényképek megörökítik a műemlékeket, mint a történelem csendes tanúit. A lenyűgöző építészet hatalmas teret adott a fény és árnyék játékának, ami széles lehetőségeket biztosított a fényképészeknek az egyedi és hatásos felvételek elkészítéséhez,“ nyilatkozta Helena Novotná, a Gömöri Művelődési Központ (Gemerské osvetové stredisko) igazgatója.

A kassai fényképészek K-91 egyesületével és az Optima üzletközponttal megvalósuló együttműködésnek köszönhetően ez a kiállítás Kassán is bemutatásra kerül, és a széles nyilvánosság számára meghívóként szolgálhat, hogy meglátogassák a Gótikus Utat és annak műemlékeit.

A kassai közönség 2023. november 8. és 2024. január 9. között láthatja a kiállítást az Optima üzletközpontban.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék