Pásztoresztendő a fotográfus szemével a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában

2024 február 8. 16:00 - Rozsnyó

A Rozsnyói Bányászati Múzeum 2024. február 8-án 16:00 órakor Farkas József fotográfus és dokumentarista Pásztoresztendő című fotókiállítására várja az érdeklődőket a főtéri Galériába.

Farkas József Losonc szülötte, így családilag és érzelmileg szorosan kötődik Gömör és Nógrád vidékéhez, ahol pályafutása során sok időt töltött a helyi pásztorok és zenészek dokumentálásával. Hosszú évekig Pozsonyban tevékenykedett, 2012 óta a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt szervező Páva Iroda vezetője, 2017-től pedig a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vezetője is Budapesten. Életét a népművészet szolgálatában éli.

„Több mint két évtizede gyűjti a felvidéki magyarság és a Kárpát-medence nemzetiségeinek dalait, zenéjét és táncait, s a dokumentálás során egy adott pillanat különösségének megragadása és megörökítése vezérli, ami ennek a szerzői kiállításnak is a fő jellemvonása. A kiállítás fekete-fehér és színes képekből áll össze, melyeken a gömöri, illetve környékbeli pásztorok és zenészek portréi, életpillanatai láthatók“ ismertette Mgr. Badin Gabriella, a kiállítás kurátora.

A kiállítás közel hozza és megörökíti a mulandó emberi sorsokat és az alkotó gyűjtőútjai során megélt pillanatokat. Farkas József fényképeivel már több önálló kiállításon felkeltette a közönség érdeklődését Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Csehországban. Különleges dokumentarista éthosz jellemzi, mellyel fontos szerepet tölt be a hagyományos népi élet utolsó pillanatainak megragadásában – osztották meg a legújabb kiállítás kapcsán a szervezők.

A kiállítás 2024. április 4-ig tart nyitva.

  • Rozsnyó-vidék