Kassáról érkezik a baglyokat bemutató kiállítás a Galériába

2024 március 12. 16:00 - Rozsnyó

A Rozsnyói Bányászati Múzeumban bemutatásra kerülő V moci noci (Az éjszaka hatalmában) című kiállítás a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumből érkezik Rozsnyóra, és a Szlovákiában élő bagolyfajokról szól. A megnyitó 2024. március 12-én 16:00 órakor kezdődik a főtéri Galériában. A kiállítás egészen augusztus 23-ig megtekinthető. 

A baglyokra gyakran titokzatos, ugyanakkor izgalmas madárcsoportként tekintünk. Ragadozóknak tartjuk őket, melyek főleg az éjszaka folyamán és szürkületben aktívak. Csodáljuk a kitűnő látásukat és a hihetlenül csendes röptüket. Nemcsak a kinézetükkel nyűgöznek le, hanem a gyakran szinte ijesztő hangjukkal is. A baglyok elsősorban a bölcsességet és a tudás iránti vágyat szimbolizálják az ember számára – részletezte az emberek baglyokhoz kapcsolódó elképzeléseit a múzeum.

A kiállítás azonban ennél sokkal többet elárul a látogatóknak a védett bagolyfajokról. Megtudhatjuk, hogy a bagoly olyan élőlény, mely nagy mértékben tud alkalmazkodni, és nagyon különböző életkörülmények között is képes megélni. A kiállítás számos érdekes és szokatlan információt nyújt az életükről, a fészkelésükről, élelmükről, valamint az egyes bagolyfajok jellegzetes külső jegyeiről.

„A kiállítás célja, hogy több ismeretet osszon meg a széles nyilvánossággal és a gyerekekkel arról, milyen bagolyfajok élnek körülöttünk, hol élnek, hogyan találhatjuk és hallhatjuk meg őket. Be akarjuk hozni kicsit a baglyok természetes életkörnyezetét a városba, a múzeumba, a galériába, és a kiállítási tárgyak segítségével bemutatni valós kinézetüket, színezettségüket és méretüket. Reméljük, hogy a kiállítás új ismeretekkel gazdagítja a látogatókat a baglyok életével kapcsolatban, és örömet szerez a természetkedvelőknek,“ jegyezte meg RNDr. Miroslav Dravecký, a kiállítás szerzője.

Nem utolsósorban a kiállítás rámutat a baglyok védelmének szükségességére, mivel éppen az ember az, aki mindennapos tevékenységével a legnagyobb közvetlen vagy közvetett veszélyt jelenti ezen madarak számára. Manapság minden bagoly védett fajnak számít az érvényes természetvédelmi törvény szerint – figyelmeztet a múzeum.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék