Lelkem fényei – Vajda Márta kiállítása a Galériában

Lelkem fényei – Vajda Márta kiállítása a Galériában


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum ebben a hónapban újra egy környékbeli művész alkotásait mutatja be a főtéri Galériában. 2024. április 18-án 16:00 órakor nyitják meg Vajda Márta Svetlá mojej duše (Lelkem fényei) című kiállítását.  

Művészi alkotásainak segítségével Vajda Márta romantikus módon tárja fel saját világlátását. Tökéletesen realisztikus jelenetek ábrázolják a természetet és benne az embert. Soha nem tanult képzőművészetet, annak ellenére, hogy már gyermekkorában vonzódott a rajzhoz és festészethez, amelyben kitűnt. Autodidaktának tartja magát. A hobbiját azonban idővel felfedezte a nyilvánosság is, észrevették alkotásai különlegességét. Vajda Márta a régi festészeti módszert részesíti előnyben. Elutasítja az akrilt, mivel túlságosan modernnek tartja. Türelmes, és megvárja, amíg az olajfesték megszárad. Műveiben hangsúlyt fektet a kidolgozás módjára – mutatta be a kiállító művészt a múzeum.

,,Viszonylag idősebb koromban tértem vissza a művészeti alkotáshoz. A művészethez soha nincs késő. Én erre a pillantra harmincöt évet vártam. Úgy kezdtem, hogy régi fényképeket találtam, és azokat másoltam le. Később rájöttem, hogy meg kell tanulni a technikát, így elkezdtem keresni az elméleti kézikönyveket, amikre építhettem az alkotásaimat,“ foglalta össze művészi útját a festő. Példaként szolgálhat minden művészetrajongó és autodidakta számára türelme, realizmusa és az élet mindennapi jelenségeire irányuló figyelme miatt.

A kiállítás július végéig látogatható.

  • Prékop-I, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet