Andrássy Dénes életét és Tichy Kálmán műveit is megismerhetik a képtárban

2016 október 14. 17:00 - Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie)

A rozsnyói régió egyik kiemelkedő szépségű, mégis kevéssé ismert és látogatott nevezetessége a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtár. Ide várja a Rozsnyói Bányászati Múzeum 2016. október 14-én, pénteken a történelem, kultúra és művészet iránt érdeklődőket. A 17.00 órától kezdődő, „Andrássy Dénes és képtára“ (Dionýz Andrássy a jeho obrazáreň) című rendezvény a szecesszió művészetét, építészetét hozza közelebb a látogatóhoz, valamint Andrássy Dénes gróf személyét, akinek alakja elválaszthatatlanul összefonódott a képtár történetével.

A rendezvényen Lázár Éva, Lörinčík Szilvia és Veronika Trnečková előadása mellett a Rozsnyói Művészeti Alapiskola műsorát láthatja a közönség és bemutatják Tichy Kálmán képzőművészeti alkotásait, melyek a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményét gazdagítják.

A képtár épületét 1909-ben építtette Andrássy Dénes gróf (1835-1913), a krasznahorkai uradalom akkori tulajdonosa és ismert mecénás, művészetpártoló, hogy itt helyezze el értékes festmény-, szoborgyűjteményét és könyvtárát – tudtuk meg a múzeum tájékoztatásából. A földszintes, görög kereszt alaprajzú épület Hültl Dezső budapesti építész tervei alapján készült. A képtár megnyitásától kezdve, 1909 júniusától 1913-ig, tulajdonosa haláláig szolgálta eredeti célját.

AndrássyEbben a fenséges szecessziós épületben, mely Krasznahorkaváralja község központjában található, idén júniustól a „Kassa megye személyiségei nyomában“ című pályázati program részeként zajlott a „Picturae Artis – Andrássy Dénes és képtára“ című projekt. Megvalósítására a Rozsnyói Bányászati Múzeum 5.854,20 € támogatást kapott a Kassa Megyei Önkormányzat Terra Incognita programja keretében – ismertette a kezdeményezés részleteit Pavol Horváth, a múzeum munkatársa. A projekt célja megismertetni a széles nyilvánossággal a kiváló művészettámogató, Andrássy Dénes gróf tevékenységét és küldetését, valamint felkelteni a festői gömöri régió látogatóinak figyelmét a hely iránt. A projekt keretében kisebb helyreállítási munkálatokat végeztek, sor került az épület teljes elektromos hálózatának felújítására, vakolat javításra és a belső terek festésére. A múzeum hosszabb távú célja, hogy rendszeresen, évente sor kerüljön egy képzőművészeti kiállítás megszervezésére, valamint az, hogy a képtár vonzó épületét a turisztikai idény alatt látogathatóvá tegyék a nyilvánosság számára. A projekt részeként propagációs és reklámanyagokat is kiadnak majd, melyek segítik a falu és a régió látogatóinak tájékoztatását. Mindezek a tevékenységek további helyi partnerekkel együttműködve az idegenforgalmi szolgáltatások hálózatának építését, bővítését szolgálják.

  • pr-i, rozsnyovidek/Rozsnyói Bányászati Múzeum