Andrássy Géza Vadásznap Betlérben

2022 június 25. 10:00 - Betlér

A Betléri Múzeum és a társszervezők június 25-én, szombaton hetedik alkalommal szervezik meg a vadásznapot a kastély történelmi parkjában.

Az ünnepi vadászfelvonulás és a megnyitó 10:00 órakor kezdődik, 11:00-től kerül sor a Szent Hubertusz misére, 12:00-kor pedig a gömöri vadászok kitüntetésére. 13:00 órakor avatják fel az új vadászokat, a vadásztanfolyam végzőseit, majd kiértékelik a nap folyamán zajló versenyeket.

A rendezvény közönségét többek között solymász bemutató, vadásztrófea- és kuytakiállítás, gyermekprogramok, gulyásfőző verseny és kézműves vásár is várja.

A betléri az egyetlen kastély Szlovákiában, amely 1945 után is eredeti berendezésével és gyűjteményével maradt fenn. Nem érte el a többi nemesi rezidencia sorsa – a berendezését nem lopták szét, nem építették át, és gyakorlatilag az államosítás óta múzeumi célokat szolgál. Minden, ami a beltérben található, az Andrássy család tagjainak tulajdona volt, akik a 19. században Európa legjelentősebb arisztokratái voltak. A kastély számtalan kényelmes lakosztályában egykor a társasági elit tagjai szálltak meg, amikor a híres betléri vadászatokon vettek részt. A medve-, szarvas-, farkas- vagy vaddisznóvadászatokat a betléri vadászterületeken és az angolparkot körülvevő erdőkben tartották. A betléri Andrássy-kastélyban és a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma gyűjteményében található a legnagyobb számú és legteljesebben megmaradt történelmi trófeagyűjtemény. 1885-ben I. Andrássy Manó gróf vadasparkot hozott létre Betlérben, melynek bővítését fia, I. Andrássy Géza is folytatta. A vadaspark a II. világháború után megszűnt, de az állami erdészet 1967-ben újraindította. Így a betléri vadaspark a legrégebbi, jelenleg is működő szlovákiai vadasparkok közé tartozik – tájékoztatták portálunkat a szervezők.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék