„Az utolsó túlélő” – könyvbemutató és az „Üzlet a korzón” című film vetítése

2017 december 14. 19:00 - Rozsnyó (Rožňava)

2017. december 14-én, csütörtökön este 19.00 órától a rozsnyói Gömöri Hagyományok Házában bemutatják a holokauszt utolsó rozsnyói túlélőjéről, Ehrenfeld Tiborról szóló kiadványt, valamint levetítik az Oscar-díjas „Üzlet a korzón” című film felújított változatát.

Az idén ősszel jelent meg a Gömöri Művelődési Központ legújabb publikációja, „Az utolsó túlélő”, amely Ehrenfeld Tibor, az utolsó rozsnyói zsidó ember visszaemlékezéseit tartalmazza – adta hírül a művelődési központ. Bemutat egy sorsot, amely magában hordozza a 20. század 40-es éveinek összes kegyetlenségét. Egyúttal dokumentálja, ahogyan az Ehrenfeld család élete a kor hatalmi politikájának hatására gyökeresen átalakul, miközben az egyre növekvő feszültség megváltoztatja a békés kisváros hangulatát.

„Igazán szerencsésnek tudhatom magam, hogy egy olyan nagyszerű embert ismerhettem meg, mint Ehrenfeld Tibor, aki a két évig tartó rendszeres találkozásaink alatt elmesélte életének egyik legnehezebb időszakát. Egy időszakot, amely nagyon sok zsidó családot érintett“ – jegyezte meg a könyv szerzője, Jakab Tímea. „A könyv megjelenésének időpontja sem volt véletlenszerű, hiszen Ehrenfeld Tibor ebben az évben ünnepli  a 90. születésnapját – tette hozzá Helena Novotná, a GMK igazgatónője, majd hozzátette – ezzel a publikációval szerettünk volna maradandó emléket állítani minden olyan zsidó polgártársunknak, aki bármilyen formában is a fasiszta rendszer áldozatává vált.“

A publikációt a Gömöri Hagyományok Házában (Betléri u. 8.) mutatják be, és a program keretében az első, és egyben egyetlen (cseh)szlovák Oscar-díjas film, az „Üzlet a korzón” vetítésére is sor kerül. Az eredeti 1965-ös film digitális felújításon, a kép és hang pedig restauráláson ment keresztül. Így a nézők megújult köntösben tekinthetik azt meg – tudtuk meg a művelődési központ munkatársaitól. Nem csak a film témája azonos a kiadványéval, hanem az adott időszak, az emberek sorsa, és számos egyéb összefüggés révén is kapcsolódik Rozsnyóhoz. A film feljátszását eredetileg Rozsnyón tervezték, ott, ahol a film egyik szerzője – a rendező és forgatókönyvíró – Kadár János gyermekkorát töltötte. A háború alatt zsidó származása miatt őt is elhurcolták. Emlékét mindmáig emléktábla őrzi annak az épületnek a falán, ahol a rozsnyói tartózkodása alatt élt.

A publikáció magyar nyelven jelent meg a Szlovák Kormányhivatal – Kisebbségi kultúrák 2017 program anyagi támogatásával. A jövőben tervezik a könyv szlovák nyelvű kiadását is. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a rendezvényre. A belépés ingyenes.

  • rozsnyovidek/Gos