„Fürdőélet a 19. századi Gömörben“

„Fürdőélet a 19. századi Gömörben“


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum hamarosan a régiónk fürdőéletéről szóló érdekes kiállítást mutat be „Fürdőélet a 19. századi Gömörben“ címmel, melyet a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumtól vett át. A kiállítás megnyitójára 2020. február 13-án 15:30-tól kerül sor a főtéri Galériában.

A kiállítás témája a fürdőélet kialakulása és fejlődése a történelmi Gömör területén. Kultúrtörténeti szempontból mutatja be az egyes fürdőhelyek születését, a legismertebb gömöri fürdőorvosokat és balneológusokat, az egyes helyek népszerűségét és látogatottságát. Olyan fürdőkről és klimatikus létesítményekről szól, melyek többsége ma már nem létezik (Dobsina, Ajnácskő, Várgede, Jolsva, Lévárt, Nagyrőce, Rozsnyó), de felhívja a figyelmet az egyetlen máig működő gyógykomplexumra, Csízfürdőre is.

„A fürdők emléktárgyait, amiket a látogatók megtekinthetnek, megőrizték a következő nemzedékek számára, dokumentálva ezzel a helyi fürdőéletnek és magának a kultúrtörténetnek a gazdagságát. Valamennyi nyomtatvány és tárgy hűen dokumentálja, mikor és hová jártak az elődeink a múltban pihenni és kikapcsolódni“, mondta el PhDr. Kerényi Éva PhD, a rimaszombati múzeum történésze, a kiállítás kurátora.

Rendhagyó Könyvkuckó: Kerényi Éva könyvének bemutatója Rozsnyófürdőn

A kiállítás több hazai és külföldi intézmény, valamint magángyűjtők együttműködése révén jött létre, és egészen 2020. április 29-ig megtekinthető. A múzeum a tárlatlátogatáson kívül múzeumpedagógiai programmal is készül az alapiskolás tanulók számára, melyekre várják a csoportok előzetes jelentkezését.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet