Gombaszögi Nyári Tábor – szombati program

Gombaszögi Nyári Tábor – szombati program

Idén július 14. és 20. között zajlik a krasznahorkaváraljai kempingben a Gombaszögi Nyári Tábor. Tizenöt helyszínen összesen 250 program, előadás, beszélgetés, foglalkozás, koncert, játék, közösségi élmény várja a táborozókat.

A szombati program:
8:00 – 9:30 Nagysátor – Műveltségi vetélkedő

Fizika, történelem, politika, film, zene, Diákhálózat… Mi a közös bennük? Természetesen a Gombaszögi Nyári Tábor. Melyik csapat a legokosabb? Nagysátorban a napot egy vetélkedővel kezdjük!

8:00 – 3:00 TrapBus

Gyertek Gombaszögre és játsszatok Bélán, a 30 éves Ikaruson!
A világ első szabaduló busza, a TrapBus július 14-20. között Krasznahorkaváralján, a Gombaszögi Nyári Táborban várja a játszani vágyó és izgalmakat kereső mélyen tisztelt közönséget. Némi logika és ügyesség szükségeltetik, a feledhetetlen élmény garantált!!!

A játék díja: 20 EUR/csapat (2-5 fő)

8:00 – 9:00 Gombaovi – Föld napja

Reggeli szabad játék + foglalkozások, arcfestés, hajfonás, beszélgetés

9:00 – 18:00 Labirintus udvar – Teaház
9:00 – 9:45 Gombaovi – Reggeli torna + relaxációs gyakorlatok
10:00 – 12:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

10:00 – 14:00 Korona sátor – Frissítő (és) klasszikusok fél órá(k)ban

A választék: Szerelmes lettem, Oroszőrs, Felvidéki csomag, Zúzó, Hangszerkülönlegességek, Valahonnan ismerős, Mű(ked)velős, Chillout, Királylányok ajánlata.

10:00 – 11:00 Labirintus udvar – Felkészülés a labirintusjárásra

Felkészülés a labirintusjárásra Molnár Kriszta vezetésével. Pici bevezető mindazoknak, akik tavaly nem jártak még a TANDEM labirintusában. Lelki ráhangolódás, megérkezés, felkészülés az útra. Mindenkinek, aki szeretné kipróbálni a labirintusjárást.

10:00 – 12:00 Sárga Szamár sátor – Hívd elő a Csacsit!

Reggeli eligazítás a sötétkamrás fotóműhely munkájába való bekapcsolódáshoz. Itt szerezheted be a filmtekercseket, kérhetsz-kaphatsz tanácsot a hagyományos fotóstechnikát illetően.

10:00 – 11:30 Nagysátor – 100 legsikeresebb szlovmagy projekt

Győry Attila , vendég Zászlós Gábor

10:00 – 12:00 Labirintus udvar – Hajtogass verset

– avagy barangolás a sorok között. Haiku versek, és ami mögöttük van – irodalmi önismeret Rabec Istvánnal

10:00 – 11:30 Gombaovi – Délelőtti foglalkozás

Ültetés, virágpecsételés, kincskeresés

10:30 – 12:00 Márai Sándor sátor – Genderelméletek: a női és a férfi szerepek a társadalomban

Perintfalvi Rita, feminista teológus, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke Soós Eszter Petronella, politológus Antoni Rita, Nőkért Egyesület elnöke

11:00 – 15:00 Királyrét – Buborékfoci

Ebben a fociban sérülés és szimulálás nem lesz. Egy nagy buborék fog védeni minden külső hatástól. A Királyréten várjuk a csapatokat. Egymásnak menni éri!

11:00 – 12:00 Labirintus udvar – Labirintusjárás

Labirintusjárás, csak azoknak, akik részt vettek a 10:00-kor kezdődő felkészülésen. A labirintus egy ősi (meditációs) gyakorlat, amely megnyugtatja az elmét, lelassítja a gondolatokat, előhozza a látomásokat, megérzéseket. Rajta keresztül támogatást és tisztánlátást kaphatunk, vagy válaszokat bizonyos problémákra és segítséget a céljaink megfogalmazásában.

11:30 – 13:00 Nagysátor – “Szegénypornó, avagy fotózás a fejlődő világban”

Hajdú D. András sokszor fotózta már a fejlődő világot vagy éppen a miskolci roma gettót, most eljön hozzánk, hogy e munka morális nehézségeit, kalandjait megossza veletek! Ebben segíti a Tyzden részéről Csere Róbert. A program házigazdája Feledy Botond. Mindenkit várunk, akit aggaszt a szegénység, a klímaváltozás vagy bármiféle igazságtalanság a világban. Megoldani nem fogjuk, de megnézzük!

11:30 – 13:00 Szalmaszínház – jóZENEdó – muzsika másnapra

Farkas&Bob&Németh Egy lirai szendvics, költői trió. Alkalmi felállás, egy dob, egy hegedű, egy gitár…és a mennyeien búgó hang. Soha ne induljon rosszabbul a napunk!

12:00 – 13:30 Márai Sándor sátor – Ingyenmunka buliból

Hogyan juss be az Öregvárba szabadon? Hol barátkozz szimpatikus új arcokkal munka közben? Hogyan köt össze embereket az önzetlenség? Lehet-e szinte semmiből nagyot álmodni és létrehozni? Ki az igazi komáromi és közülük hányan tagjai ennek a megmozdulásnak? Ilyen kérdésekre adnak majd választ a Komáromi Önkéntesek Csoportjának sztorijai. Kiss Rékával Kocskovics Péter beszélget

12:30 – 14:00 Kávézó – Macedón kalandozás, avagy az Albán sas felemelkedése

Lengyel Zoltán meséli el kalandjait és élményeit macedón útjáról

13:00 – 14:30 Nagysátor – Ahol a szovjetek az atomot tárolták

Valaha grandiózus, ma már kihasználatlan létesítmények, amelyek nem tűntek el nyom nélkül. A jelenkor régészeti lelőhelyeiről, az urbexről a Szellemvárosok Magyarországon blog képviselőivel beszélgetünk.

13:00 – 16:00 Gombaovi – Délutáni foglalkozások

Ültetés, virágpecsételés, kincskeresés

13:30 – 14:30 Márai Sándor sátor – Pozsony, Prága és Budapest között Gubík Ági

Zselízről származik, ahol mostanra a város díszpolgárává avatták.Három nyelven – magyarul, csehül és szlovákul is – játszik. Idén megkapta a Televíziós Újságírók Díját. A Pozsony, Prága és Budapest között ingázó Gubík Ágnessel Durica Katarina írónő beszélget.

14:00 – 15:00 Sárga Szamár sátor – Zenéljen az irodalom

Megzenésített versek délutáni tea mellé

14:00 – 16:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

14:30 – 16:00 Márai Sándor sátor – “Szex Afrikában: ki kivel és miért”

Durica Katarina, a nagy sikerű Szökés Egyiptomba c. kötet szerzője

14:30 – 17:00 Szalmaszínház – MEG+értenimúltatsjööövehendőőt

A naccságos fejedelem, avagy számozatlan fejezetek a Rákóczi-szabadságharc történetéből. A komáromi Marianum Egyházi Gimnázium csapata idén másodszor szerepel a Szalmaszínházban. Ezúttal egy kuruc esztrádot hoztak nekünk. Lesz itt mi szemszájnak magyar vér! Rendezte: Tóth Gábor

14:30 – 16:00 Nagysátor – A pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatainak sötét múltja

Megfigyelni és megfigyelve lenni. Bukovszky László, a Nemzeti Emlékezet Intézet (Ústav pamäti národa, ÚPN) felügyelő tanácsának tagja ad elő a pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatainak sötét múltjáról.

15:00 – 17:00 Labirintus udvar – Utazás a Világom körül

Világjárás és önismeret. A külső világban folytatott utazásaink belső világunkra gyakorolt hatásáról fogunk beszélgetni Bujna Zoltán biciklis világutazóval, Leporisz Viktor nepáli túravezetővel, Kovács „Kovi“ Zoltánnal, a VÁNDOR LÁSS alapítójával és Angyal Rékával, aki a közelmúltban, a földrengés idején volt épp Nepálban egy hegyi túrán.

15:00 – 17:00 Labirintus udvar – “Kötelező” kötélkedő

Önismeret outdoor módszerekkel. Azoknak, akik szeretik a kihívásokat, van játékos kedvük és bátorságukat sem hagyták a sátorban. Ragadd meg a kötél elejét és meglátod, mi vár a végén!

15:00 – 16:00 Sárga Szamár sátor – Harapj rá a szlovákiai magyar irodalom csemegéire
16:00 – 17:30 Márai Sándor sátor – Bathó Matyi – grafológia

Létezik-e ideális állás, a grafológia felhasználása a HR-ben.

16:00 – 17:30 Nagysátor – Kisebbségi politika Szlovákiában

Az utóbbi időben a kritikák kereszttüzébe került a kormány kisebbségi politikája is. Milyen lehetőségeink vannak az ügyeink képviseletére és miben rejlik a kitörési potenciál? Van értelme az államra bízni a kisebbségvédelmet? Mária Jedličková megbízott kormánybiztos és Hodossy Katalin, a Kerekasztal Jogsegélyszolgálatának jogásza beszélgetnek.

17:00 – 18:30 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

17:00 – 18:00 Sárga Szamár sátor – Harapj rá a szlovákiai magyar irodalom csemegéire

Bujna Zoltán olvas fel útleírásaiból

17:30 – 19:00 Nagysátor – Angyal Béla: Az 1965-ös nagy Dunai árvíz
17:30 – 19:00 Márai Sándor sátor – Nepál és a földrengés első kézből

Leporisz Viktor “Vikke” (VándorLáss) merő véletlenségből Nepálban vezetett túrát, amikor idén áprilisban megmozdult ott a föld. Szerencsére biztonságban túlélte a csoport a jelenséget, így egy útibeszámolón át betekintést nyerhetünk abba, milyen Nepál és milyen hatást fejt ki egy 7,9-es földrengés a nepáliakra.

18:00 – 19:30 Szalmaszínház – CSAVAR SZÍNHÁZ – Gál Tamás: Griskovec: Hogyan ettem kutyát

A darabot a kalinyingrádi születésű, kortárs orosz színész-drámaíró személyes élményei alapján írta. Egy ember, az Elbeszélő arról beszél, miként szolgált le három évet a csendes-óceáni flottánál. A szöveg ereje nem a mit?, hanem a hogyan mondja el? kérdésben rejlik. Maga az élet ez, melynek abszurditása egyszerre szórakoztató és megrázó.

18:00 – 20:00 Labirintus udvar – Ha röhögtetnek, nem tudok nevetni

Belépő a humor birodalmába – Pap János, nevetéskutató, zenei akusztikus

19:00 – 20:30 Nagysátor – Bandor Éva – Szabó Gábor

Deti filmvetítés

19:30 – 21:00 Márai Sándor sátor – A mélységtől a csillagos égig – Farsang Istvánnal

Rimaszombatból Komáromon át Skóciába, majd a NASA-ba. Megannyi európai ásvány- és meteoritkutatási helyszínen végzett kísérleteket és méréseket. Egy nem mindennapi szlovákiai magyar sikerstory! Vendégünk Farsang István geológus.

20:00 – 5:00 Nagysátor – DJ POZSI & MEDGYA
20:00 – 21:30 Nagyszínpad – Csík zenekar

A köztudatba a Most múlik pontosan című számmal kerültek bele, pedig ez a zenekar 1988 óta nagyon is élő! Létezik Csillag vagy fecske Csík-feldolgozásban, ők voltak az idei Táncháztalálkozó záró attrakciói, és most már azt is elmondhatják magukról, hogy a Tisza-tó kulturális nagykövetei. Bővebben a Csík zenekarról

20:30 – 21:00 Labirintus udvar – Es(z)ti mesék

Gömöri mesék

22:00 – 23:30 Nagyszínpad – Kowalsky meg a vega
22:00 – 0:00 Sárga Szamár sátor – Éjjeli műszak a fotólabban

Előhívjuk és nagyítjuk az aznap kilőtt filmtekercseket. Vegyél részt Te is, less be egy hagyományos sötétkamra munkájába!

0:00 – 2:00 Szalmaszínház – VidejóSzínház – 4

A teljes heti program a tábor honlapján olvasható.

– rozsnyovidek.sk, forrás, fotó: www.gombaszog.sk

Portálunk idén is a Gombaszögi Nyári Tábor médiapartnere.Hagyj üzenetet