Ifjú Szívek Táncszínház: Határon túli nemzeti tánc – 77 verbunk a végekről

Ifjú Szívek Táncszínház: Határon túli nemzeti tánc – 77 verbunk a végekről


Esemény részletek


2019. október 10-én, csütörtökön 19:00 órától a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház “Határon túli nemzeti tánc” című műsorával szerepel a Tornaljai Tompa Mihály Városi Művelődési Központban. Jegyárak: elővételben 5€, a helyszínen 7€.

 

Határon túli nemzeti tánc – 77 verbunk a végekről

1715-ben a pozsonyi országgyűlés és a bécsi udvar hosszas tárgyalásait követően törvényerőre emelkedett az állandó közös hadsereg felállítása. Mindez hozzájárult a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek számának megnövekedéséhez, megkezdődött a szabad és erőteljes toborzás. A verbunkos tánc tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként terjedt el és épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában.
A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély, Kárpátalja és a Partium területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomon kísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás, a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén.

  • rozsnyovidek/FB-esemény


Hagyj üzenetet