III. Gömöri Néptánc- és Népzenetábor

2016 július 4. 0:00 - Tornalja (Tornaľa)

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Tornaljai Városi Művelődési Központban a Gömöri Néptánc- és Népzenetábort, melyre már várják az érdeklődők jelentkezését.

A folklórtábor 2016. július 4-től 8-ig tart, programjában az előzetes információk szerint gömöri, közelebbről a Szilicei-fennsík, Szilice és Borzova táncainak tanítása, valamint gömöri és Felső-Bodrogközi népzene oktatása szerepel. A kezdő táncosokkal Nagy Luca és Nyíri Gábor foglalkozik, a haladó csoportot Richtarcsík Mihály és Zsóka vezeti. A népzene iránt érdeklődőket többek között a Parapács zenekar tagjai oktatják majd, Pusko Márton (hegedű), Dragony Gábor (brácsa, citera), Fekete Krisztián (cimbalom, citera) és Vojtonovszki Sándor (bőgő, citera), továbbá Kurdi Gábor (duda, furulya), a Fölszállott a páva 2014 második helyezettje. A résztvevők ezen kívül népdalokat tanulnak majd és minden este táncházban rophatják a megtanult lépéseket, a talpalávalót a Csender és a Parapács zenekar húzza, utóbbi a Fölszállott a páva 2012-es évadának győztes zenekaraként vált ismertté.

A tábor hétfőn kezdődik, de a szervezők már előző este, július 3-án, vasárnap Parapács koncerttel és táncházzal indítanak. (A táborozók részére a program ingyenes, a tábor díja azonban a vasárnapi szállás és hétfői reggeli költségeit nem tartalmazza.) A tervek szerint minden napra jut egy-egy érdekes előadás, hétfőn Agócs Gergely beszél a dudazene hatásáról a vonós bandákra, július 5-én, kedden Gömör természeti örökségébe avat be Gál Lajos, 6-án, szerdán B. Kovács István tart előadást Gömör művelősdéstörténetéről, illetve történetéről, csütörtökön pedig egy gömöri magyar cigány mesemondó meséit ismerhetik meg a táborlakók Kígyótestvér címmel.

A tábor részvételi díja egyéni jelentkezés esetén 80 €/fő, csoportos jelentkezésnél 65 €/fő (tartalmazza a szállás, étkezés, oktatás, előadások, esti táncházak költségeit). A rendezvény szervezői a miskolci VOKE Vörösmarty Művelődési Ház, a tornaljai Kulturális Antropológiai Műhely és a városi művelődési központ. Bővebb információk és jelentkezési lap a tábor weboldalán találhatók.

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: Gömöri Néptánc- és Népzenetábor FB

További programajánlók: a RENDEZVÉNYEK rovatban, illetve a naptár egyes napjaira kattintva.

Kérjük ossza meg híreinket, programajánlóinkat barátaival, ismerőseivel is, köszönjük!