Két keréken – különleges kerékpárkiállítás látható a Galériában

2024 június 11. 16:00 - Rozsnyó

Június 11-től egyedi kerékpármodellek kiállítására várja az érdeklődőket a Rozsnyói Bányászati Múzeum. A kiállítás eredetileg jótékonysági célt szolgált, de egyre növekvő népszerűsége miatt vándorkiállítássá vált, mely iránt külföldön is nagy az érdeklődés. A különleges kerékpárgyűjtemény a Szlovákiai rekordok könyvébe is bekerült. 

A gyűjtemény tulajdonosa, Ján Trulík több mint 100 darab biciklit gyűjtött össze, köztük művészi kidolgozású mini modelleket is. Egyes kerékpárok egyszerű anyagokból készültek, de vannak összetett darabok is. „A kiállításon fémből, fából, porcelánból, sőt üvegből készült bicikliket is láthatunk” – nyilatkozta a kiállítás szerzője. Különlegességnek számít David Whip szobrász és a salzburgi Hans kovács alkotása. Minden modell más városból, más készítőtől származik. A kiállítás összeállítója arra a tényre is rámutat, hogy a művészi dizájn, a technika és a gyakorlatiasság összekapcsolása a kerékpárt időtálló ökológiai közlekedési eszközzé teszi – emelték ki a kiállítás szervezői.

A kerékpár, mint közlekedési eszköz története a 19. század elejére tehető. Erre az időszakra jellemző a nagy és egy kis kerékkel ellátott velocipéd. A Bányászati Múzeum gyűjteményében is van egy ilyen, The King of The Road márkájú darab, melyet valószínűleg Angliában gyártottak. Az eredeti kerékpárkiállítás most kiegészül ezzel a gyűjteményi tárggyal.

A Na dvoch kolesách (Két keréken) című kiállítás megnyitójára 2024. június 11-én 16:00 órakor kerül sor a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában (Bányászok tere 25.). A látogatók egészen szeptember 27-ig megtekinthetik.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum júniusi programkínálata

  • pr-i, Rozsnyó-vidék