Különös házasság – a Jókai Színház előadása Rozsnyón

Különös házasság – a Jókai Színház előadása Rozsnyón


Esemény részletek


A Komáromi Jókai Színház “Különös házasság” című darabját láthatja a közönség 2016. április 8-án, pénteken 19 órától a rozsnyói Actores színháztermében. A belépő 8 €, jegyek elővételben a rozsnyói Csemadok mellett működő Madách Könyvesboltban kaphatók (Nagycsucsomi utca 17, 048 01 Rozsnyó), hétfőtől péntekig: 9.30 órától 15.00 óráig.

Különös házasság

Rendező: Valló Péter m.v.

Mikszáth Kálmán híres regénye, melyből Závada Pál készített nagyszerű színpadi adaptációt, a 19. század első éveibe kalauzol minket. A nyári szabadságát töltő Buttler János grófot Dőry báró arra kényszeríti, vegye feleségül a helyi plébános által megejtett lányát, így leplezve a család becsületén esett foltot. Buttler akárhogy tiltakozik, s fogadkozik, hogy ő már eljegyezte Horváth Piroskát, szomszédjuk leányát, a csábító pap összeadja őket. Így indul a történet…
Buttler pert indít a házasság érvénytelenítésére. Az ügy azonban túlnő a szereplőkön: az egyház a papi botrány leplezése, a magasabb társadalmi körök pedig a Dőry család érdekében kísérlik meg rávenni Buttlert a helyzet elfogadására. A gróf azonban kitart szándéka mellett. Ám a lefizetett tanúk ellene vallanak, s a szentszék a házasságot érvényesnek nyilvánítja… Hiába van a grófnak pénze, rangja, kapcsolatai – ez már kevés ahhoz, hogy igazságát érvényre juttathassa. „Szomorú, hogy a hadihajón – amelyet el kellett süllyesztenünk, mert rajta voltak az ellenségeink – rajta volt az ön búzája is…“ – zárja le végül az ügyet Fischer érsek.
Buttler Jánosnak ezek után nincs több választása, elfogadni a társadalom által ráerőltetett igazságtalanságot, vagy…?
Mikszáth regénye nem csupán egyházellenes vádirat, hanem arról a mechanizmusról vall nagyon pontosan, ahogy az igazság eltusolását intézik bizonyos szervek és intézmények, ahogy kéz-kezet mos alapon elferdül, eltorzul egy helyzet… Sajnos a 19. század óta ez a módszer nem sokat változott, az állami, egyházi, hatalmi összefonódásokkal szemben az egyén igazsága óhatatlanul elbukik.

Szereplők
Buttler János gróf – Tóth Károly
Dőry István báró, főszolgabíró – Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Dőry Mária, a lánya – Bárdos Judit m.v.
Horváth Piroska, Buttler menyasszonya – Drága Diána m.v.
Bernáth Zsiga, Buttler barátja – Szabó Viktor
Medve Ignác, orvos – Horányi László m.v.
Szucsinka plébános – Mokos Attila
Fischer érsek – Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Horváth Miklós, Piroska apja – Skronka Tibor
Vidonka ezermester – Olasz István
Fáyné, Buttler nagynénje – Holocsy Krisztina
Madame Malipau társalkodónő – Tar Renáta, Bandor Éva (Jászai Mari-díjas)
Pereviczky ügyvéd – Majorfalvi Bálint
Jeszenka pandúr – Bernáth Tamás
 
Információk :   0918 88 20 50, 0917343469
  • rozsnyovidek.sk, forrás, fotó: www.jokai.sk

Még több programajánló: a RENDEZVÉNYEK rovatban, illetve a naptár egyes napjaira kattintva.Hagyj üzenetet