Múzeumok és Galériák Éjszakája rendhagyó formában

2020 november 14. 17:00 - Rozsnyó (Rožňava)

Az aktuális járványügyi intézkedések ellenére a Rozsnyói Bányászati Múzeum úgy döntött, hogy bekapcsolódik a 2020-as Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozatba. Idén az ismert eseményre november 14-én, szombaton kerül sor, és az érvényben lévő korlátozások miatt virtuális formában valósul meg – tájékoztatta portálunkat a múzeum.

„Örülök, hogy megyénk kulturális intézményeinek dolgozói gyorsan alkalmazkodtak, és a kultúrát a rendeletekkel összhangban közvetítik, de állandó kapcsolatban maradnak a látogatókkal is. A 2020-as Múzeumok és Galériák Éjszakájába hét megyei kulturális intézmény kapcsolódik be, melyek összesen tíz tevékenységgel készülnek. Látogatóiknak kiállításokat, bemutatókat, az egész családnak szóló ismeretterjesztő-oktató programokat kínálnak az online térben,“ fejtette ki Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

November 14-én, szombaton 17:00 órától az érdeklődők virtuálisan, az otthonuk kényelméből tekinthetik meg a tárlatok mellett a múzeum aktuális időszaki kiállításait is – az UNESCO-barlangok a Szlovák-karszt Nemzeti Parkban és a Rozsnyói Színházi Élet címűt. Az idei Múzeumok és Galériák Éjszakája a múzeum weboldalán és YouTube-csatonáján érhető majd el, ahol az említett rendezvényen kívül egyéb érdekes tartalmak is találhatók.

„Mivel számunkra elsősorban a látogatóink és saját munkatársaink egészsége a fontos, ideiglenesen az úgynevezett online térbe költözünk át,“ magyarázta Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója.

A Múzeumok és Galériák Éjszakája egy összeurópai rendezvény, mely az Európa Tanács védnöksége alatt valósul meg. Célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa kulturális örökségünket, hangsúlyozva védelmének és megmentésének jelentőségét. A rendezvény története 1977-ig nyúlik vissza, amikor a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa május 18-át jelölte ki a múzeumok nemzetközi napjává. 16 évvel ezelőtt ennek a napnak a hagyományát felkarolta egy francia kezdeményezés, mely alapján máig Múzeumok és Galériák Éjszakája néven ünnepeljük. 2020-ban a program eredeti május 16-i időpontját tekintettel a járványhelyzetre, november 14-re halasztották.

– pr-i, rozsnyovidek