Nemzetközi szakmai konferenciát tartanak Rozsnyón Tichy Kálmán tiszteletére

Nemzetközi szakmai konferenciát tartanak Rozsnyón Tichy Kálmán tiszteletére


Esemény részletek


A Tichy Kálmán Emlékév záró rendezvényeként nemzetközi szakmai konferenciát szerveznek 2018. október 24-én 9:00 órai kezdettel a rozsnyói Gömöri Népművelési Központban (Betléri u. 8.). A Tichy Kálmán – Rozsnyó kiemelkedő személyisége című konferencia a szakemberek és a nyilvánosság széles rétegének szól, mindazoknak, akiket érdekel a jelentős rozsnyói születésű festőművész, muzeológus élete és munkássága. A rendezvény a Rozsnyói Bányászati Múzeum projektjének köszönhetően, valamint a társzervezők, Rozsnyó város, a Rozsnyó Testvérvárosiért Polgári Társulás, a Gömöri Népművelési Központ és a Drázus Polgári Társulás együttműködésében valósul meg.

A délelőtt folyamán kilenc szakember, köztük négy magyarországi vendég előadását hallhatja a közönség, amelynek szimultán szlovák-magyar fordítását biztosítják a  szervezők. A múzeum egy Tichy Kálmánnal kapcsolatos propagációs szórólapot is kiadott, amely szintén elérhető a rendezvényen. Az előadásokat követően kísérőrendezvények várják a résztvevőket. 14.00 órától a városi temetőben, a Tichy család síremlékénél kegyeleti megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor. Ezután az érdeklődők a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában kommentált tárlatvezetés keretében megtekinthetik a Tichy Kálmán-kiállítást, és ezzel hivatalosan lezárul a gazdag kulturális programokat felvonultató 2018-as Tichy Kálmán Emlékév.

Kálmán Tichy (1888. 10. 31., Rozsnyó – 1968. 10. 23., Budapest) Rozsnyó jeles személyisége volt. Szinte az egész életét szülővárosában élte le (1888-1948), és tehetségét a kultúra és művelődés fejlesztésére fordította. A helytörténet-kutatás területén tevékenykedett, szakmai műveket, szépirodalmat és verseket publikált, fényképészként is működött, nagy mértékben hozzájárult a Városi Múzeum megalapításához és megnyitásához, az evangélikus gimnázium tanáraként és kulturális egyesületi tagként előadásaival sokat tett az ifjúság és a felnőttek művelődéséért. Tehetségét a képzőművészetben is kamatoztatta, itthon és külföldön is elismert festő és grafikus lett. Budapesten hunyt el 1968-ban és a rozsnyói temetőben helyezték örök nyugalomra. 


– rozsnyovidekHagyj üzenetet