Peter Dimitrov magyar szereplőket is felvonultató filmje Rozsnyón

Peter Dimitrov magyar szereplőket is felvonultató filmje Rozsnyón


Esemény részletek


A Gömöri Művelődési Központ nemcsak filmvetítésre invitálja az érdeklődőket, hanem találkozhatnak és elbeszélgethetnek Peter Dimitrovval, a film rendezőjével.

A \Čas grimás\ című film Franz Xaver Messerschmidt (1736-1783), a titokzatos és korát megelőző különleges szobrászművész életéről és munkásságáról szól. A film alkotói azonban nem az életmű művészettörténeti megközelítésére helyezik a hangsúlyt, sokkal inkább a művész belső szabadsága, az alkotás folyamata, a keresés érdekli őket.
A 18. századi portrészobrászat kiemelkedő alakja élete utolsó hat évét Pozsonyban töltötte, a magányosan élő művészről és elmeállapotáról sok legenda keringett a városban. Életműve szempontjából nagyon fontos volt ez az időszak, hiszen itt alkotta máig legismertebb, legnépszerűbb és sokat vitatott, sokféleképpen értelmezett portrészobrait, a különféle érzelmeket, hangulatokat, lelki állapotokat kifejező \karakterfejeket\. A film erre az utolsó időszakra összpontosít. A történet során bepillantást nyerhetünk alkotásaiba a kezdetektől egészen az őt ismertté tevő \grimaszoló\ portrékig.

Rendező: Peter Dimitrov
Szereplők: Marek Vašut, Mokos Attila, František Kovár, Ondrej Hraška, Boráros Imre, Bandor Éva, Ropog József, Dušan Vaňo, Juraj Šimko és mások

Belépődíj: 1 eur

Dátum: 2011-04-08
Helyszín: Gömöri Művelődési Központ Galériája (GOS), Betléri u. 8.


Hagyj üzenetet