Psyché visszatér – majális a betléri kastélyban

Psyché visszatér – majális a betléri kastélyban


Esemény részletek


Rendhagyó majálist tartanak május 1-én a Betléri Kastélymúzeumban – az Andrássyak egykori vadászkastélyának parkjába visszatér a felújított Psyché szobor és délután 14.00 órakor ünnepélyesen beindítják a szökőkutat. 15.00 órától a múlt század örökzöld dallamai várják a látogatókat, a műsorban Ivan Nemčok énekel Farkas Árpád zongorakíséretével.

majalis betler

[box]Psyché

Május első napján ismét működésbe lép a betléri Andrássy-kastély előtti szökőkút, melynek népszerű Psyché szobrát az elmúlt év őszén szállították el felújításra a restaurátor-műhelybe. A 19. század 80-as éveiben felállított szobor valószínűleg először hagyta el a helyét, hogy bonyolult tisztítási folyamat eredményeként megszabadítsák a rárakódott festéktől, hínártól, rozsdától, melyek szinte teljesen szétmarták az alkotást. A szobor anyagát alapos laboratóriumi elemzésnek vetették alá, ez alapján végezték el a konzerválását és az azt követő felületi kezelést.

066_betler

A több hónapos felújítási munkák és konzultációk után, melyek azt voltak hivatottak eldönteni, hogyan helyezzék el, miként lehet javítani a szoborra folyó víz minőségét és milyen módon kezeljék a felületét, Psyché április 29-én hazatért és ismét a betléri kastély előtti teret díszíti. Május 1-én, a szobor visszahelyezésének alkalmából egy kis ünnepséget szerveznek a kastélyparkban, melyet 20. századi örökzöld melódiák kísérnek majd.

Psyché Ferdinand Barbedienne francia szobrász alkotása, a kastély előtti szökőkútba I. Andrássy Manó, a kastély építtetője helyeztette. A jelentős műalkotás régi szépségét a Postabank támogatásával nyerte vissza. [/box]

-pr-i, rozsnyovidek.sk, forrás: SzNM BMHagyj üzenetet