Szegedi Csaba operaénekes önálló estje – GÖMÖR-TORNAI NYÁR 2011

Szegedi Csaba operaénekes önálló estje – GÖMÖR-TORNAI NYÁR 2011


Esemény részletek


Zongorán kísér Szekeres László, zongoraművész, zeneszerző

A belépés díjtalan, az adományokat a templom állagmegóvására fordítjuk.

Szegedi Csaba operaénekes:

Az apai ágon tornakápolnai gyökerekkel rendelkező művész 1981. december elsején született, gyermekéveit Perkupán töltötte.
A miskolci Lévay József Református Gimnázium elvégzése után a budapesti Bartók Béla Konzervatórium magánének szakára felvételizett. 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész – énektanár szakán folytatta tanulmányait, ahol Sólyom-Nagy Sándor Kossuth-díjas művész volt a mestere.
Három év elteltével felvételt nyert az egyetem operaénekes – magánének tanár szakára, ahol Kovalik Balázs rendezőtől, valamint Oberfrank Péter, Pál Tamás és Medveczky Ádám karmesterektől tanulhatta meg a szakma fortélyait.
2008. augusztus 21-étől a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként Rossini: A Sevillai borbély premierjén már a címszerepben mutatkozott be, majd Haydn: Orfeusz és Euridiké című operájának Kreon szerepében is színpadra lépett Rost Andrea partnereként, Fischer Ádám vezényletével.
2010 januárjában Mozart: A varázsfuvola című operájában Papageno szerepét alakította. 2010 szeptemberétől, az ösztöndíj lejárta óta az Operaház magánénekese.
Eddig elért eredményei:
2003 – Kónya Sándor-ösztöndíj
2004 – Kónya Sándor-ösztöndíj
2004 – Simándy József Országos Énekverseny, második helyezés
2005 – Magyar Wagner Társaság, Bayreuth-i Ösztöndíj
2005 – Budapesti Tavaszi Fesztivál, Fringe Fesztivál – a Fesztivál Legígéretesebb Hangja Díj
2006 – Kovács Róbert – ösztöndíj
2008 -VI. Országos és Első Nemzetközi Simándy József Énekverseny, második helyezés
2009 – BBC Cardiff Singer of the World Competition
2010 – Shalyapin International Competition, negyedik helyezés

……………………..​……………………..​……………………..​……………………..​…

Tornakápolnáról néhány szóban

A községről szóló első írás 1324-ben Kapulna néven említi a települést, mivel az a korábbi fatemplom köré épült. Ennek helyére 1802-ben épült a református templom, késő barokk stílusban, népi festéssel díszített kazettás famennyezettel, és faberendezéssel. Előterében egyház- és helytörténeti kiállítás tekinthető meg. A templom mögötti fejfás temető néhány fennmaradt faragott fejfája a múltat idézi.

A település lakosai gyümölcs-termesztéssel foglalkoztak. Messzi földön híresek voltak a „kápolnai” szilva-, alma- és egyéb gyümölcsfajták. Minden portán volt aszaló, így a gyümölcsökből bőven jutott télire is.

Élje át nálunk a csend, a nyugalom és tiszta levegő harmóniáját, csodálja meg a környező tájra nyíló páratlan kilátást, tegyen egy sétát a falu egyetlen ó-utcácskáján, melynek parasztházai szemet gyönyörködtetőek, temploma pedig elbűvöl és tiszta gondolatokat ébreszt; avagy töltsön el néhány napot falusi szálláshelyeinken, élje át a természet közelségét, és töltődjön fel nyugalommal, lelki békességgel…!
Köszöntjük Tornakápolnán!

fotó: Kmotrik Péter
Szegedi Csaba fellépése az Égerszögi Operafesztiválon, a Gömör-Tornai Nyár nyitórendezvényén 2011. június 25-én

Dátum: 2011-07-30
Helyszín: Tornakápolna (Magyarország) műemlék református temploma


Hagyj üzenetet