Vadásznap Betlérben – történelmi és jelenlegi vadásztrófeák kiállítása

Vadásznap Betlérben – történelmi és jelenlegi vadásztrófeák kiállítása


Esemény részletek


Június 2-án, pénteken negyedik alkalommal szerveznek vadásznapot a betléri kastélyban. Délelőtt gyermekprogramokra kerül sor, majd a történelmi trófeák és mostani példányok kiállítása segítségével felelevenítik az egykori kedvelt betléri vadászatokat, valamint megemlékeznek a vadaspark felújításának 50. évfordulójáról.

A vadasparkot 1885-ben alapították

A betléri kastély az egyetlen Szlovákiában, mely 1945 után eredeti berendezésével és gyűjteményével megmaradt. Nem jutott a többi nemesi rezidencia sorsára – nem rabolták szét a berendezését, nem építették át, és gyakorlatilag az államosítás óta múzeumként szolgál. Vagyis minden, ami a kastély termeiben található, az Andrássy család tagjainak tulajdona volt, akik a legjelentősebb arisztokraták közé tartoztak Európában a 19. században.

A kastély számtalan kényelmes lakosztályában szálltak meg a híres betléri vadászatokon résztvevő arisztokrata körök tagjai is. A medve-, szarvas-, farkas- vagy vaddisznó-vadászatokat a betléri vadászterületen vagy a kastély terjedelmes angolparkját körülvevő erdőkben rendezték. A betléri Andrássy-kastély termeiben és a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma gyűjteményraktárában maradt fenn az eredeti történelmi trófeák legbővebb és legteljesebb gyűjteménye.

1885-ben I. Andrássy Manó gróf vadasparkot hozott létre szarvasokkal, dámszarvasokkal és muflonokkal. A létesítmény alapját 16 szarvastehén és 5 hím szarvas alkotta, melyeket Zemplénből szállítottak ide. A vadaspark bővítését Manó gróf fia, I. Andrássy Géza is folytatta. A második világháború alatt a vadaspark megszűnt, de az állami erdőgazdaság már 1967-ben felújította azt ezen a történelmi helyen. Ezáltal a betléri vadaspark Szlovákia legrégebbi, ma is működő vadasparkjai közé tartozik.

Vadásznap negyedszer – gyermekprogramok, kiállítás

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma a szlovák erdőgazdálkodási vállalat rozsnyói egységével közösen június 2-án immár negyedik alkalommal szervezi meg a vadásznapot a kastély történelmi parkjának területén. A rendezvénnyel idén megemlékeznek a vadaspark felújításának 50. évfordulójáról is. A látogatóknak egyedülálló lehetőségük lesz megtekinteni és összehasonlítani a vadászatokat megörökítő korabeli fotókkal illusztrált, eredeti betléri trófeákat a jelenlegiekkel.

A rendezvény 9.00 órakor óvodás és alapiskolás gyermekek részére tartott erdőpedagógiai foglalkozásokkal kezdődik. Az ünnepélyes megnyitóra 10.00 órakor kerül sor, majd megnyitják az eredeti történelmi és jelenlegi betléri vadásztrófeák kiállítását.

A múzeum vezetése egyúttal értesíti a látogatókat, hogy június 2-án, pénteken 14.30-kor lesz az utolsó belépés a kastélyba, és június 3-án, szombaton a kastély és a teljes körülötte lévő terület műszaki okok miatt zárva lesz.

Június 4-én, a hónap első vasárnapján ingyenes lesz a belépés a kastélyba. A tárlatvezetők kíséretében megvalósuló látogatásokra minden 15 percben, korlátozott számú, legfeljebb 30 fős csoportokban kerül sor. Annak érdekében, hogy minden érdeklődő megnézhesse a kastélyt, a múzeum vezetése ezen a napon meghosszabbította a nyitvatartási időt, ami így 9.00 órától 18.00 óráig tart. Az ingyenes belépésre szóló belépőjegyeket a kastély pénztárában vehetik át a látogatók.

  • pr-i, rozsnyovidek/SzNM BM


Hagyj üzenetet