Szigeti László a Könyvkuckóban

Szigeti László a Könyvkuckóban

A beszélgetős irodalmi estek idei utolsó vendége egy olyan személyiség volt, akit sokan sokféle szerepkörben ismertek meg az elmúlt évtizedekben.

Ambrus Ferenc, a Könyvkuckó házigazdája a decemberi alkalomra Szigeti Lászlót, a Kalligram Könyv- és Lapkiadó igazgatóját hívta meg, hogy irodalomról, kiadói és publicisztikai tevékenységéről beszélgessen vele. Mivel a vendég egyúttal a szlovákiai magyar politikai és közélet egyik meghatározó alakja, politikusok és államférfiak tanácsadója, az Új Szó szerkesztőbizottságának elnöke, nemcsak könyvekről és irodalomról esett szó. A Könyvkuckó estek kerülik ugyan az aktuálpolitizálást, Szigeti László több területet felölelő tevékenysége, értelmiségi, közéleti szerepvállalása során kialakult jelentős kapcsolatrendszere és tapasztalatai okán egy tágabb dimenzióba, a megszokottól kissé eltérő megvilágításba helyezte a kultúra közvetítés, oktatás, identitás vagy a szlovákiai magyar közösség megmaradásának kérdését. Széles látókörű, a (közép)európai művészeti és gazdasági elit köreiben mozgó emberként összefüggéseiben és világosan látja a társadalmi problémákat és azok gyökereit, illetve az európai térség kis államainak, leszakadó régióinak nem túl biztató jövőképét. A kiindulási témához kapcsolódóan némi  iróniával mondta, hogy önáltatás a Kalligram kiadó működését közép-európai sikertörténetként aposztrofálni, mert csak egy bizonyos szűk réteg számára az. Határozott véleménye, hogy ha a megmaradásunkról van szó, a színvonal kérdésében nem köthetünk kompromisszumokat. Ragaszkodik ahhoz, hogy a jelen helyzetünkből csak a tudás és műveltség jelent kiutat, de tudatosítja, hogy az elit már nem véleményformáló, a műveltségnek nincs rangja. Valahol “rendszerhiba” keletkezett, a képletek, amelyeken szocializálódtunk, nem működnek. Tele lett a közélet, média, politikai és virtuális tér ál-véleményformálókkal, hiteltelen, félművelt, erkölcsi legitimitás nélküli szereplőkkel. A megoldást többek között az állam meghatározó gazdasági szereplőkkel szembeni határozott fellépésében, az értéket teremtők erkölcsi és anyagi megbecsülésében, a közösségek erejében, az egyéni kurázsiban és a társadalmi szolidaritásban látja.
Az idén januárban indult Könyvkuckó kitalálója és szervezője, Ambrus Ferenc havonta olyan jeles személyiségeket, írókat, gondolkodókat, művészeket látott vendégül városunkban, mint B. Kovács István, Hunčík Péter, Grecsó Krisztián, Závada Pál, Csaplár Vilmos, Demmel József, György Péter, Gaál Lajos, Esterházy Péter és Dés László, Parti Nagy Lajos, Gál Tamás és Lakatos Róbert, valamint Szilágyi Zsófia. A rendezvénysorozat 2013-ban is folytatódik, melynek eseményeiről továbbra is rendszeresen tájékoztatjuk portálunk olvasóit. Tartsanak velünk a Könyvkuckó esteken és a Rozsnyó-vidék oldalon is!

szöveg, fotó: Prékop Ivett
www.rozsnyovidek.sk



Hagyj üzenetet