Rovás könyvajánló: Bódvavendégi

A kassai Rovás polgári társulás ezúttal saját kiadású publikációt ajánl az olvasók figyelmébe:

Bódvavendégi

1263–2013

Szerkesztette Kovács Ágnes

„E kiadvány Bódvavendégi fennállásának 750. éves évfordulója alkalmából készült. Vendégi neve a magyar vendég, mint ’idegen, máshonnan való’ főnév birtoklást kifejező i- képzős származéka. Királyi, egyben király által telepített vendégeknek (telepeseknek, hospeseknek) a lakóhelyét jelöli. Figyelemre méltó, hogy Vendégi (1263) a harmadik legkorábbi település a történeti Torna vármegyében, amelyet csak Torna (1234) és (Torna)Görgő (1245) előz meg.

bodva

Jelen vállalkozással főként közzétett forrásokra hivatkozva, de saját kutatást is végezve megpróbálok – a teljesség igénye nélkül – erre a 750 éves alkalomra egy méltó, de egyben rendhagyó falumonográfiát az olvasó kezébe adni. Azt szeretném, ha ezt a könyvet nem csak a tősgyökeres vendégiek forgatnák érdeklődve, hanem váljék azok számára is hasznos olvasmánnyá, akik az utóbbi években lettek e faluközösség tagjai. Bízunk abban, hogy a helybélieknek és mindazok számára, akik származásuknál fogva, érzelmileg vagy bármilyen módon kötődnek e településhez, lebilincselően érdekes olvasmányt adhatunk a kezükbe és értékes ismeretekkel gazdagíthatjuk tudásukat.

Ugyanakkor célunk ennél jóval messzebb mutat – s ennélfogva lesz rendhagyó ez a (falu)monográfia: a munka nem szorítkozik pusztán Bódvavendégi történetének taglalására.”

A kiadványt Bódvavendégi Önkormányzata megbízásából kiadta a Rovás, és kedvezményes áron, 10 euróért kapható a Rovás Akadémián.

-rozsnyovidek.sk, forrás: Rovás

 

További könyvajánlók:

Rovás könyvajánló –  Máté László: Csillagnyáj

Rovás könyvajánló – Vida Gergely: Demóverzió…

Rovás könyvajánló – Veres István: Galvánelemek és akkumulátorok

Rovás könyvajánló – Szalay Zoltán: Drága vendelinek

Rovás könyvajánló – Gazdag József: Kilátás az ezüstfenyőkre

Könyvajánló – Nemzetiségek görbe tükörben

Könyvajánló – Meddig él egy nemzet

Könyvajánló – Ujváry Zoltán: Szülőföldön hontalanul