Októberben magyar nyelvű párkapcsolati tanácsadás indul felvidéki településeken

Októberben magyar nyelvű párkapcsolati tanácsadás indul felvidéki településeken

Felvidéki civil szervezetek és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége segítette életre hívni azt a családsegítő programsorozatot, melynek célja a párkapcsolati harmónia megteremtésének elsajátítása fiatalok, szülők és nagyszülők részvételével. Az interaktív foglalkozásokat hét felvidéki településen érhetik majd el az érdeklődők.

A párkapcsolati válságokat jobb megelőzni, mint a kialakulásuk után kezelni, a tüzet eloltani – vallják azok a szakemberek, akik októbertől márciusig, hét felvidéki településen tartanak magyar nyelvű család és párkapcsolat-segítő programokat. A szakpszichológusból és a párkapcsolati tanácsadóból álló csapat Dunaszerdahelyen, Marcelházán, Füleken, Komáromban, Somorján, Búcson és a Pelsőci régióban tart interaktív foglalkozásokat fiatal felnőtteknek, szülőknek és nagyszülőknek. Minden településen öt alkalommal, havonta egyszer vehetnek részt az érdeklődők a hétköznapi helyzeteket elemző, szituációs gyakorlatokban bővelkedő rendezvényeken.
A szakértői csoport vezetője, Süll Tamás, ifjúsági és egyetemi tanácsadó, lelkész elmondta, hogy egy szomorú eredménnyel záruló felmérés adta az ötletet a családsegítő projekt elindításához. A felvidéki ifjúság körében végzett kutatásából kiderült, hogy a fiatalok 90 százaléka nem tud megnevezni a környezetéből olyan párkapcsolati mintát, amelyet pozitív példaként tudna hasznosítani a saját életében. Ez azt jelenti, hogy a szülők többsége nem képes megismertetni gyermekét a konfliktusok megelőzésének és a harmonikus együttélés megteremtésének sikeres megoldásaival. A szakember szerint a házasság egy életre köttetik, és abban minden családtag szeretetben, biztonságban él. Amennyiben a fiataloknak nem ez a „házasságélményük”, alternatív, legtöbb esetben labilis együttélési formák felé fordulnak. Ez a ma már tendenciának nevezhető jelenség egyénre és társadalomra egyaránt káros következményekkel jár. Süll Tamás és Ujpál Emőke a foglalkozásokon azt mutatja meg a résztvevőknek, hogyan lehet megfelelő önismerettel, az elvárások és vállalások egyeztetésével és nem utolsó sorban az egymásra figyelő kommunikációval a párkapcsolati, családi harmóniát megteremteni, évtizedeken át fenntartani.
A családsegítő projekt kilenc felvidéki civil szervezet, a Keresztény Ifjúsági Közösségek, a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás), a Szövetség a Közös Célokért, a Diakónia Központ, a Carissimi, a KUCKÓ, a VITA HUMANA, a Kultúráért és Turizmusért Polgári Társulás, a Pro LE-TI, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége példás összefogásának eredménye.
Pataki János, a KCSSZ elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: „A felvidéki civil szervezetek aktivitása tiszteletre méltó: sokszor komoly ellenszélben, a lehetőségek határain egyensúlyozva, az egyesületi tagok saját erő- és pénzforrásaiból tesznek meg mindent a magyar közösségek, a magyar nyelv, a magyar családok megmaradásáért. A magyarság megélése az anyaországban szinte észrevétlen, hiszen természetes, a határainkon túl azonban mindennapos küzdelem.” – emlékeztetett a KCSSZ vezetője.

Digitális MEGHÍVÓ - Pelsőc-1



Hagyj üzenetet