Idén Feld Lajos műveit mutatják be a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban

Idén Feld Lajos műveit mutatják be a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban

A Rozsnyói Bányászati Múzeumhoz tartozó krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban Feld Lajos munkáiból nyílt időszaki kiállítás május 9-én. A hideg, esős időjárás ellenére közel hetven érdeklődő látogatott el a megnyitóra, nemcsak a községből, hanem Rozsnyóról és környékéről is.

A múzeum minden év nyarán más-más képzőművész képeiből nyújt válogatást a képtárban, idén a hányatott sorsú, koncentrációs tábort túlélő Feld Lajos életművének egy szeletét ismerhetik meg az érdeklődők.

A tárlatot Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója nyitotta meg, Feld Lajosról és munkásságáról a kiállítás kurátora, Mgr. Michal Štofa, a kassai Kelet-Szlovákiai Galéria munkatársa beszélt, ismertetve a művész személyiségét és kiállított alkotásait. 2016-ban, az alkotó halálának 25. évfordulója alkalmából a Kelet-Szlovákiai Galéria nagyszabású kiállítást szervezett, melyen nagyjából 150 művét mutatták be. Az Andrássy Képtárban most a Kelet-Szlovákiai Galéria 44 alkotása szerepel, kiegészítve a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményének 9 darabjával, többnyire grafikák és akvarellek. Eva Lázárová, a rozsnyói múzeum képzőművészeti alapjának kurátora beszédében megemlítette, hogy Feld Lajos a 20. század 70-es éveiben gyakran több hétig tartózkodott Krasznahorkaváralján, érdekes témákat keresve műveihez, és természetesen sokszor megfestette, különböző szemszögből a falu ékességét, a krasznahorkai várat. Néhány hétig Mogyorósi Margitnál szállt meg, akinek lánya, Gréta részt vett az eseményen. Az ünnepi megnyitót Farkas Árpád zongorajátéka színesítette.

A kiállítás a Kassai modernek alkotócsoport egyik legkülönlegesebb tagjának műveiből mutat be válogatást. Feld Lajos élete során szívélyes, barátságos természetéről, valamint a precíz rajzolás, portrékészítés, Kassa szegleteinek és Kelet-Szlovákia vidéki tájainak megörökítése iránti lelkesedéséről volt ismert. Holokauszt túlélőként ismerik a mai napig, gyakran Mengele festőjének nevezik“ – nyilatkozta korábban Michal Štofa.

Feld sokak számára elsősorban portréfestőként ismert, aki a tájképfestői munkái során a régiókban mindig talált időt a helyi lakosok arcképeinek elkészítésére. Képességét, hogy portréin gyorsan és valósághűen tudta megmintázni a személyeket, fogsága idején az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban is kihasználták, ahol Mengele doktor utasítására megörökítette annak emberkísérleteit. Ezek a rajzok azonban nem maradtak fenn, és azok, amiket Feld az emlékei alapján, évekkel az átélt borzalmak feldolgozása után készített, ma magángyűjtemények nagyon értékes darabjai.

Az idei kiállításhoz több kísérőrendezvény is kapcsolódik majd, például Mgr. Michal Štofa kurátor szakmai előadása, PhDr. Andrea Ševčovičová előadása az auschwitzi koncentrációs táborról, és szeptemberben levetítenek egy Feld Lajosról szóló dokumentumfilmet is.

A krasznahorkaváraljai Andrássy Képtár (Hársfa utca 122.) idei kiállítását szeptember 29-ig kereshetik fel a látogatók, szerdától vasárnapig 13:00 – 17:00 óra között.

  • pre-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet