Pál-Baláž Karmen koncert és sportos Múzeumok Éjszakája a betléri kastélyban

Pál-Baláž Karmen koncert és sportos Múzeumok Éjszakája a betléri kastélyban

A lovaspóló, vitorlázás, autósport, különféle versenyek, de az olimpiák is az Andrássy család tagjainak nagyon kedvelt szabadidős tevékenységei közé tartoztak. Az idei Múzeumok Éjszakája ezért a betléri kastélyban – az éppen zajló jégkorong világbajnokság miatt is – a sport jegyében telik majd – tájékoztatott a múzeum. Május 18-án, szombaton egészen éjfélig gazdag program várja a látogatókat. Kézműves foglalkozások, sportjátékok, koncert, meccsnézés, rendhagyó kastélylátogatás és tűzijáték is szerepel a kínálatban. 

13:00 órától a gyerekek számára megnyitja kapuit a kézműves műhely, ahol egészen 17:00 óráig bekapcsolódhatnak a leghosszabb rajzolt könyv elkészítésébe, vagy különféle kreatív sporteszközöket alkothatnak. A kastély előtti réten 17:00-től 19:00 óráig a látogatók sporttevékenységekben vehetnek részt, lesznek labdajátékok, tollaslabda, tenisz és krikett, melyek egykor az arisztokraták között is kedveltek voltak.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényre elfogadta a meghívást a SzuperSztár döntőse és a jelenleg leggyakrabban játszott szlovák dal, az Anjel előadója, Pál-Baláž Karmen is. Koncertjére a kastély előtt 18:30-tól kerül sor, a belépés ingyenes. (A koncert kedvezőtlen időjárás esetén is megvalósul.)

II. Andrássy Manó (jobbról a negyedik) és jégkorong-csapata a városligeti jégpályán 1908-ban (fotó: FB Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma)

19:00 órától a múzeum látogatói a szokásos, valamint speciális tematikus tárlatvezetéseken vehetnek részt. A tematikus vezetéseken, melyek a kastély egyébként nem látogatható részein át kalauzolják majd az érdeklődőket, ebben az évben a sport és az Andrássyak sporttevékenysége lesz a középpontban. Ezt a témát nem véletlenül választották a szervezők, hiszen a Múzeumok Éjszakája idején is zajló, szlovákiai jégkorong világbajnoksággal függ össze – tudtuk meg a tájékoztatásból. A Spanga büfé mellett ezért a látogatóknak egyedülálló lehetősége lesz megnézni a 20:15-kor kezdődő Nagy-Britannia-Szlovákia meccs közvetítését.

A szombat este fénypontjának a kastély előtti 23:00 órai tűzijáték ígérkezik, ami már a 18. század óta szintén nagy népszerűségnek örvendett az arisztokrata körökben és elengedhetetlen része volt minden nagyobb nemesi ünnepségnek – emlékeztetnek a múzeum munkatársai, hozzátéve, a kastély és környéke éjfélig tart nyitva a látogatók számára.

Program:

13:00 – 17:00 Kézműves és sporttevékenységek a gyerekek részére

17:00 – 19:00 Arisztokrata sportjátékok a kastély előtt

18:30 Pál-Baláž Karmen, a SzuperSztár döntősének koncertje

19:00 – 0:00 Esti és éjszakai kastélylátogatások

19:00 – 0:00 Speciális kastélylátogatások máskor nem látogatható útvonalon

20:15 a Szlovákia – Nagy-Britannia jégkorong mérkőzés vetítése a Spanga büfé mellett

23:00 Tűzijáték

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: FB Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma)


Hagyj üzenetet