A Diákhálózat álláspontja a szlovákiai magyar közéleti káoszról

A Diákhálózat álláspontja a szlovákiai magyar közéleti káoszról

Az utóbbi napok, hetek, de akár évek politikai történéseit szemlélve úgy gondoljuk, ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Szlovákiai magyar diákokként kötelességünknek érezzük kivenni részünket a közügyekből, és kinyilvánítani véleményünket erről a cirkuszba illő közéleti huzavonáról, amibe már mindannyian belefáradtunk.

A Diákhálózat – független szervezetként – nem támogat egyetlen politikai szubjektumot sem, és továbbiakban is az etnikai alapú magyar érdekképviseletet fogja támogatni. Egyes szlovák pártok önálló magyar platformokat hoztak létre, viszont nem ezekben érezzük kérdéseinkre a választ. Egyelőre kétséges számunkra e csoportok elhivatottsága problémáink megoldása iránt. Magyar érdekeltségű pártjaink a Semmi kötélhúzását vívják úgy, hogy bejutásuk erősen kétséges. Ezen platformok a jelenlegi helyzetből, illetve a magyar választó csalódottságából könnyen előnyt szerezhetnek a politikai sakktábla mezején, amit ma már a szlovák szélsőséges pártok is sikeresen kihasználnak.

Szlovákia összlakosságának 8,5%-át teszik ki a magyar nemzetiségű állampolgárok. 5%-os bejutási küszöbnél – az adott szituációt számba véve – könnyen megjósolható, hogy hány etnikai alapú magyar párt kerülne be a parlamentbe. Különböző közvélemény-kutatások is kimutatták, a magyarok többsége díjazná szavazatával a politikai szubjektumok együttműködését. Az ebben kételkedő politikusnak ajánljuk, hogy saját választópolgáraival beszélgessen el egy kicsit.

A közéleti szereplők elhibázott tettei szinte áthidalhatatlan árkokat ástak közösségünkben. Köszönjük szépen a választások előtt megszokott szociális juttatásokat, de ez nem fogja elterelni a figyelmet arról, amit egy elavult pártstruktúra fenntartásáért folytatnak. Parlamentben való képviseletünket a magyar érdekeltségű pártok üres jelszódegradálták, amiből hiányzik a hiteles tartalom. Állításuk szerint ez önmagában nem lehet cél, viszont tetteik nem erről tanúskodnak. Valódi program szükségeltetik, amit kompetens emberek valósítanak meg, magyar pártnak lenni nem program. Ha egy párt elveszíti szavazói bizalmát, ne új szavazókat keressen, hanem nyerje vissza a régieket. Egy hónap van a listák leadásáig, itt az ideje megtalálni a közös minimumot, és vállalható, hiteles alternatívával indulni. A politika világában elhasználódott személyekkel szemben lendületes, tenni akaró fiatalok kellenek. Ha új papírba csomagoljuk a régi garnitúrát, akkor ne számítsunk érdemleges változásokra. Be kell látnunk, az összes térfélen vannak személyek, akik indulásukkal hiteltelenné tehetnek bármilyen kezdeményezést.

Szeretnénk felszólítani minden egyes jelenleg politizáló és a politikai életbe belépni kívánó személyt a felelősségteljes viselkedésre! Közösségünk valódi érdekeit képviseljék, ezek élvezzenek elsőbbséget saját személyes érdekeik előtt! Legfőképpen pedig hagyjanak fel a jövőnkkel való hazárdírozással!

Végezetül a választópolgárokhoz szeretnénk szólni. Tudjuk, a jelenlegi politikum számos tettével elérte azt, hogy elveszítse a beléjük vetett bizalmunkat és összezavarjon minket. A pártok közötti macska-egér harcba már belefáradtunk, viszont irreális elvárásaink sem lehetnek. Bármilyen életképes kezdeményezésnek magában kell foglalnia tapasztalt politikusokat és lelkes fiatalokat, akik jól kiegészítve egymást, becsülettel végezhetik munkájukat egy valamiért: a szlovákiai magyarságért.

Az eredmények nem a kollektív nihilben vagy a kocsmában való panaszkodásban rejlenek, hanem a tettekben. Egy demokratikus állam polgáraiként a legkisebb tett, egyben a legnagyobb felelősségünk is. Ez pedig saját jönk formálása az urnába dobott szavazatunkkal.

Diákhálózat

Ady Endre Diákkör – Prága

Jókai Mór Diákkör – Komárom

József Attila Ifjúsági Klub – Pozsony

Juhász Gyula Ifjúsági Klub – Nyitra

Kaszás Attila Diákkör – Budapest

Kazinczy Ferenc Diákklub – Brünn

Kikelet Kassa – Ifjúsági Közösség



Hagyj üzenetet