Inspiráló örökségünk – szünidei kézműves tábor a Gömöri Hagyományok Házában

Inspiráló örökségünk – szünidei kézműves tábor a Gömöri Hagyományok Házában

Kassa megyében ezen a nyáron, a megyei fenntartású intézmények szervezésében több mint harminc tábor várja a gyerekeket. A rozsnyói székhelyű Gömöri Népművelési Központ, természetesen betartva a járványügyi előírásokat, idén is szervez kézműves táborokat, ahol a résztvevők többféle népi mesterséggel is megismerkedhetnek.

Mint portálunknak beszámoltak, ebben az évben újdonságképpen – a Gömör kézműves inkubátor projektnek köszönhetően -, egész Kassa megyéből érkeznek tapasztalt kézműves oktatók a táborokba. „Hiszem, hogy az ilyen tevékenységeknek is köszönhetően a hagyományos mesterségek, mint az agyagozás, nemezelés vagy a fafaragás, nem tűnnek el a megyénkben”, mondta el Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

A szervezők szerint a gyerekek valódi élményekkel gazdagodhatnak a napközis táborban, hiszen a kínálat sokrétű: lesz szőnyegszövés, gyöngyözés, horgolás, drótozás, kosárfonás, tojásfestés, bőrékszer készítés, üvegfestés, címer- és éremkészítés is.

„Ha úgy gondolja, hogy gyermekét érdekli a kézművesség, a természetes anyagokkal való munka és a hagyományos technikák, akkor ez a megfelelő hely számára. A gyerekek a táborban a szakmai lektorokkal és kézművesekkel egy csapatot alkotnak, közösen munkálkodnak, és elődeink öröksége által inspirált egyedi, eredeti tárgyakat készítenek,” szól Helena Novotná igazgatónő meghívása, aki hozzátette: „Az idei évben a nagy érdeklődés miatt megdupláztuk a turnusok számát, hogy minél több résztvevő igényét kielégíthessük.”

A 7-14 éves gyerekeknek szóló kézműves tábor tehát négy turnusban, 2020. július 6-10., július 13-17., augusztus 3-7. és augusztus 10-15. között kerül megrendezésre, naponta 7:30-tól 16:00 óráig. A rendezvény helyszíne a Gömöri Hagyományok Háza (Betléri utca 8.). A részvételi díj 100€/5 nap, tartalmazza a lektorok munkadíját, a pedagógiai felügyelet, az anyagköltség, a munkaeszközök, ebéd, frissítők és a tanúsítvány árát. Bővebb tájákoztatás és jelentkezés: Valéria Munková, 0905 939 691, munkova@gos.sk.

A nyári kézműves tábort az Örökség inspirál projekt keretében a Művészetet Támogató Alap (Fond na podporu umenia) támogatta. A Gömöri Népművelési Központ a COVID-19 járvány terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedésekkel összhangban szervezi meg a tábort. Hangsúlyozták, a tevékenységeket és a feltételeket úgy alakítják ki, hogy a gyerekek és oktatók számára elsősorban biztonságos környezetet hozzanak létre. Fertőtlenítő eszközöket készítenek elő, és meghatározott időt jelölnek ki a helyiségek kötelező fertőtlenítésére. Egy turnusban maximum 20 gyerek vehet részt, azonban kisebb csoportokban dolgoznak majd, melyek cserélődnek az egyes műhelyekben.

– pr-i, rozsnyovidek



Hagyj üzenetet