A színjátszás múltját és jelenét kutatja a Rozsnyói Bányászati Múzeum

A színjátszás múltját és jelenét kutatja a Rozsnyói Bányászati Múzeum

A rozsnyói színjátszást kutatja és mutatja be a Rozsnyói Bányászati Múzeum legújabb projektje. Az intézmény múzeumpedagógiai szempontból közelítette meg a témát – adta hírül a TASR hírügynökség.

„Mivel viszonylag kevés anyaga van a múzeumnak erről a témáról, úgy döntöttünk, kutatásba kezdünk, interjúkat készítünk, színészeket, színházi szakembereket kérdezünk meg” – magyarázta Badin Gabriella, a múzeum színházi projektért felelős munkatársa.

A múzeum a projekt keretében együttműködik a rozsnyói P. J. Šafárik Gimnáziummal. „Májusban diákokból álló munkacsoportot hoztunk létre Gabriela Görgeyová tanárnő szakmai vezetésével. Sajnos a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség az eredetileg tervezett személyes találkozók megtartására, ezért a kutatás online zajlott” – tette hozzá Badin Gabriella.

A múzeum és a gimnázium együttműködése folytatódik, a projekt második szakaszában további intézményekkel veszik fel a kapcsolatot. „A Kassai Bábszínházzal és a Thália Színházzal folytatjuk a munkát. Bekapcsolódik a projektbe az Actores Színház, a Rozsnyói Meseszínház, A Rozsnyói Theátrum Színház, Rozsnyó önkormányzata, valamint a Rozsnyó Testvérvárosaiért Polgári Társulás” – tájékoztatott a múzeum munkatársa.

A projekt keretében kiállításokat, színházi és bábszínházi előadásokat, pedagógusoknak és a kultúra területén dolgozó szakembereknek szóló módszertani napot szerveznek, továbbá beszélgetések színészekkel és színházi szakemberekkel.

-tasr, kép: pixabay.com



Hagyj üzenetet