Közösen a határzár ellen!

Közösen a határzár ellen!

A mai napon bevezetésre kerülő magyarországi határzár jelentősen megnehezíti a felvidéki magyarok hétköznapjait. Lezárt határátkelők, 100 km-es kerülőutak, 24 órás korlátozás. A Magyarországra ingázó, hetelő munkavállalók, diákok problémája mielőbbi megoldást kíván,

ezért javaslatunkra az Összefogás, az MKP és a Híd közösen kereste meg levélben a magyar külügyet és az operatív törzset, hogy értékeljék át korábbi döntésüket.

Az Összefogás mozgalom szerint a kialakult helyzetre csak közösen, egységes fellépéssel tudunk mihamarabb megoldást találni. „Internetes felületeinken az elmúlt 36 órában több tucat megkereséssel találkoztunk, ingázók, diákok szülei, kisvállalkozók, sok egyedi történet. Volt, hogy orvosok nem tudtak átjutni a munkahelyükre, frissen felvett egyetemisták beíratkozása került veszélybe, ezért kidolgoztunk egy javaslatcsomagot, amellyel megszólítjuk a magyar kormányzatot“ – nyilatkozta Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

A közös levélben ismertetjük a határzárral kapcsolatos kormányrendelet hátrányos hatásait, mind a munkavállalók, diákok, és a határon átívelő családok szempontjából. Arra kérjük a magyar döntéshozókat, hogy vizsgálják felül és enyhítsenek a határzárral kapcsolatos intézkedéseken, valamint konkrét javaslatokat teszünk: szorgalmazzuk a lezárt határátkelőhelyek feloldási lehetőségének felülvizsgálatát. Javasoljuk továbbá a szabad mozgást biztosító 30 km-es határmenti sáv bővítését. Tavasszal bevált intézkedés volt a maximálisan 24 órás, távolsághoz nem kötött határátlépés intézménye, ennek visszaállítása is sokat segíthetne a határon átívelő gazdasági és családi kapcsolatok fenntartásában.

– Összefogás sajtóközlemény, kép: pixabay.com



Hagyj üzenetet