Székelykapu szenteléssel zárultak a falunapok és várjátékok

Székelykapu szenteléssel zárultak a falunapok és várjátékok

Augusztus első hétvégéjén rendezték meg a Krasznahorkaváraljai Falunapokat és Várjátékokat.

A falunapok rendezvénysorozata pénteken kezdődött a kempingben, ahol kultúrműsor és éjszakába nyúló mulatság szórakoztatta a közönséget. A program keretében felléptek a helyi iskolások és fiatalok, a nyugdíjasok énekkara és a férfikórus, a Borostyán néptánccsoport,  valamint a csíkszentkirályi néptánccsoport és fúvószenekar.
A szombati várjátékok kézműves vásárral, íjászattal, történelmi bajvívók és solymászok bemutatójával, reneszánsz konyhával várta a közönséget, este pedig az Apostol együttes és Peter Cmorik adott koncertet.
Június elején a krasznahorkaiak autóbuszos kirándulás keretében ismét ellátogattak a csíksomlyói búcsúba,  ahol Csíkszentkirály testvérközség látta őket vendégül. Most a falunapok alkalmával a csíkszenkirályiak látogattak el az Andrássyak ősi településére, ahol a falu vezetése és a helyiek fogadták és vendégelték meg őket.
A két községet nemcsak a hagyományos testvértelepülési kapcsolat és az elmúlt években kialakult személyes barátságok fűzik össze, különlegességét az adja, hogy nagy becsben tartják és összekötő kapocsnak érzik az Andrássy család emlékét, akik Csíkszentkirályból származtak el és a középkortól egészen a 20. század közepéig jelentős szerepet játszottak Krasznahorka és a környék történetében.
A csíkszentkirályi vendégek nézőként és szereplőként is részt vettek a falunapok programjában, emellett ellátogattak a krasznahorkai várba és a betléri kastélyba.
A közös múlt és a jó kapcsolat szimbólumaként különleges ajándékkal, egy impozáns székelykapuval lepték meg a krasznahorkaváraljaiakat, melyet a falunapok záróakkordjaként, a vasárnapi szentmisét követően szenteltek fel.

pr-

fotó: Prékop Ivett, Kmotrik Péter 

Dátum: 2011-08-12


Hagyj üzenetet