Több mint hat évtized után újra megnyílt a magyar iskola

Több mint hat évtized után újra megnyílt a magyar iskola

Szádudvarnok községben a kezdeményezők kitartó akaratának és a közösségi összefogásnak köszönhetően sikerült megvalósítani egy régi nagy tervet, mely más települések számára is példaértékű lehet. Hatvanhat év után újra helyben tanulhatnak a magyar gyerekek.

Vasárnap délután ökumenikus istentisztelet keretében avatták fel a Szent István Egyházi Alapiskolát, mely egyelőre öt kisdiákkal kezdi az új tanévet. A megnyitó ünnepségen részt vett Pék László, az SZMPSZ elnöke, Szigeti László, az MKP oktatási és kulturális ügyekért felelős alelnöke és Köteles László, a Csemadok alelnöke is.

Szádudvarnokon 1854-től 1945-ig működött magyar nyelvű katolikus iskola. A második világháborút követően a politikai helyzet miatt egy szlovák nyelvű állami iskola kezdte meg a működését, amely 2009-ben bezárásra került.
Miliczky Sándor polgármester Juhász Attila tornai plébánossal együttműködve nagy erőfeszítéseket tett, hogy a katolikus magyar alapiskola újra megnyissa kapuit és ezzel folytassák a 66 évvel félbeszakadt hagyományt.
-pr

fotó: Prékop Mária

Dátum: 2011-09-08


Hagyj üzenetet