Klasszikus zene és slágerek harmonikára – egy kellemes este a Toccata együttessel

Klasszikus zene és slágerek harmonikára – egy kellemes este a Toccata együttessel

Az Ars Antiqua Europae in Via Gothica régizenei fesztivál az elmúlt tíz évben régiónk egyik jelentős rendezvényévé vált. A gyönyörű helyszíneken zajló, színvonalas programokat felvonultató rendezvénysorozat mára kulturális életünk hagyományos és nagy érdeklődéssel várt része lett. Az idő bebizonyította, hogy tájainkon értő közönsége van a régi korok muzsikájának.

Egy borongós októberi szombat estén az ember legszívesebben ki se lépne a házból, napi teendői végeztével egy csésze forró teával lehuppan a tévé elé vagy elővesz egy jó könyvet. Ám ha mégis úgy dönt, hogy keres valami kulturális programot a városban, mondjuk egy koncertet az Ars Antiqua sorozatból, valószínűleg nem csalódik, és olyan élményben lehet része, amiért valóban érdemes kimozdulni.
De ne szaladjunk ennyire előre, örömünkbe cseppent azért némi üröm. Miután a helyszínre érünk, körbenézünk és örömmel vesszük kézbe a programfüzetet, hogy bővebben tájékozódjunk, mit is várhatunk. Kissé felszalad a szemöldökünk, hogy ránk talán annyira nem is számítottak, mint közönségre, hiszen magyar nyelven egy szót sem olvashatunk, sem a programfüzetben, sem a plakáton, de a program weboldalán sem. A műsort és az összes kapcsolódó információt elolvashatjuk szlovákul, de a nálunk nagy létszámban megforduló (és régizene koncertre járó) angol turisták is jól járnak, mert angol szöveg viszont van…  De ha már itt vagyunk, telepedjünk le és élvezzük a műsort.  Nyissuk ki fülünket, lelkünket és adjuk át magunkat annak a közösségi élménynek, mely során tőlünk karnyújtásnyira  megszületik a zene csodája.
A Gömöri Művelődési Központ által szervezett, idén tizedik, jubileumi évfolyamába lépett fesztiválnak már mondhatni törzsközönsége van, akik több helyszínen is követik a rendezvénysorozatot. Október 22-én, a rozsnyói püspöki székesegyházban a Toccata harmonika együttes lépett fel, egy nagyon szimpatikus, mosolygós, többségében fiatal, kelet-szlovákiai zenészekből álló csapat. Az alapító és karmester, a nagymihályi Juraj Libera vezényletével főleg ismert klasszikus darabokat,  "komolyzenei slágereket" adtak elő, többek között Corelli, Bach, Beethoven, Mozart, Dvořák műveit, melyek a csodálatos freskókkal díszített katedrális évszázados, impozáns falai között elvarázsolták a közönséget. A temperamentumosabb daraboknál ügyességüket, fiatalos lendületüket is megcsillantották a zenészek és a közönség lelkes tapssal jutalmazta Binge Madrugadoját, Piazzola Yo soy Maria című szerzeményét vagy Brahms V. Magyar táncát. Mindezekkel békésen megfértek – és a stílusbeli különbözőségük és időbeli távolságuk ellenére harmóniába kerültek – más korszakokból származó darabok is, mint például a Glen Miller Story, a Con te partiro vagy a Yesterday…  A műsorban közreműködött doc. Rajmund Kákoni és Jozef Demjan harmonika művészek. A három dalban szereplő fiatal mezzoszoprán énekesnő, Barbora Ďubeková lenyűgözően szép hangja külön élménye, gyöngyszeme volt a programnak.

A Gótikus Út egyes helyszínein megvalósuló régizene fesztivál 2011. október 21. és 24. között került megrendezésre. Bővebben a szervező, Gömöri Művelődési Központ web– és közösségi oldalán olvashatnak az eseményről.

pr-

fotó: Prékop Ivett
 

Dátum: 2011-10-24
Helyszín: Kassa,


Hagyj üzenetet