Erdélyi ifjúsági csereprogramon vettek részt az EXITesek

Erdélyi ifjúsági csereprogramon vettek részt az EXITesek

A „Fiatalok a munkaerőpiacon” volt a témája annak az egyhetes nemzetközi ifjúsági csereprogramnak, mely a romániai Május 1 Fürdő (Püspökfürdő) egyik panziójában zajlott.

Várhosszúrét, Püspökfürdő – Három országból vettek részt az ifjúsági csereprogramon: Szlovákiából – Várhosszúrétről és környékéről, az EXIT Ifjúsági Egyesület által, Magyarországról – Miskolcról és környékéről a Miskolc és Környéke Fiataljaiért Egyesülettől, míg a rendezvény házigazdája a nagyváradi Interkulturális Közösségek Egyesülete volt. Az EÚ IFJÚSÁG Lendületben pályázati program támogatásával megvalósult egyhetes csereprogramon 24 fiatal vett részt. A rendezvény fő témájaként a munkaerőpiacra vezették be az ifjakat a non-formális oktatási módszerek segítségével. Interaktív csoportfeladatokat kaptak, és közösen kellett kidolgozzanak megoldásokat a jelenlegi problémákra a résztvevők. Emellett a feladatok során megmutathatták érvelési készségeiket is. Az egyhetes csereprogramon három előadó is előadást tartott: Drd. Székedi Levente, egyetemi tanársegéd a fiatalok karrieresélyeiről beszélt, napjainkban melyek a legelterjedtebb szakmák és mik a legkeresettebbek hazánkban és az EU-ban. A héten a második előadó Lintu Ilie volt, a Bihar Megyei Munkaelosztó Kirendeltség főtanácsadója, aki a jelenlegi munkatörvénykezések hálójába vezette be a résztvevőket, leginkább kiemelve, hogy milyen törvényeket kell figyelembe vennie egy ifjú pályakezdőnek. A szombat esti, záresti előadó, Pop Cosmin magánvállalkozó, aki bemutatta, hogyan is lehet karriert építeni fiatalként, a saját példáit bemutatva.
A hét folyamán városlátogatásra és a környező erdő meglátogatására is sor került, emellett az egymás kultúrájának megismerése érdekében interkulturális estekre is sor került, ahol mindhárom ország kultúráját, hagyományait megismerhették a résztvevők. A csereprogram igen nagy lendületet adott a résztvevőknek, ugyanis jobban megismerhették saját helyzetüket, a környező országok helyzetét és felkészültebben távoztak, felpakolva új tapasztalatokkal és készségekkel, amivel jobban tudnak a jövőben érvényesülni a munka mezején.

Tarsoly Normen

Dátum: 2012-04-03


Hagyj üzenetet