„…az árvaház föl fog épülni!” – beszélgetés Mudi Róbert lelkipásztorral

A Kerecsen Motoros Egyesület lelkes tagjai szeptember 8-án és 9-én második alkalommal szerveztek jótékonysági motoros túrát környékünkön, melynek során előbb Krasznahorkaváralján vertek sátrat, másnap pedig Berzétére indultak, hogy egy istentisztelet keretében átadják adományaikat az épülő berzétei árvaház javára. Az esemény kapcsán beszélgettünk Mudi Róbert berzétei református lelkésszel.

Az árvaház múltjáról és jelenéről szeretnék feltenni egy pár kérdést. Ki, mikor és miért kezdeményezte az árvaház megépítését?
Körülbelül 5 éve kaptunk vissza a Római Katolikus Egyháztól egy ingatlant. Nagyon érdekes ennek az ingatlannak a múltja is, ugyanis ez egykoron református iskola volt, a környék református vallású diákjai itt tanultak, aztán az államosításkor az állam tulajdonába került. Aztán a Római Katolikus Egyházé lett, majd bebizonyítottuk, hogy a múltban a mi tulajdonunkban állott és az euróra átállás előtt kicsivel, szimbolikusan, 1 koronáért visszavásároltuk és visszakapta a gyülekezet.
Ekkor jött a másik dilemma, hogy megkaptuk az ingatlant, mit kezdünk vele? Úgy gondolom, hogy a mi Istenünk az életnek az Istene, a jövőnek, az álmok beteljesítésének az Istene. Ezt alapul véve árvaházat álmodtam meg, ugyanis gyermekekkel, a jövővel, magyar gyermekekkel szeretnék foglalkozni. Akkor, amikor nagyon sok embert eldobnak, szeretném ezeket a gyerekeket reformátusnak, magyarnak nevelni, megtanítani őket, hogy itt maradjanak Felvidéken és itt legyenek hasznos tagjai a közösségnek. Ez volt az indíttatás, ez volt az álom. Aztán egy hollandiai gyülekezet állt mellénk.
A gyülekezetünkről tudni kell, hogy még sok földterületet nem kapott vissza az államtól, még több, mint 60 hektár az, ami a kőrösi, berzétei, rudnai gyülekezet tulajdona, de a szlovák állam tulajdonlapján van, sajnos mindezidáig még tart a pereskedés, semmi pénzünk nincs, sokszor a parókia fenntartása is nehézségekbe ütközik, hogy a villanyt vagy a gázt ki tudjuk fizetni…
    Ettől függetlenül tudtunk álmodni, megálmodtunk egy családtípusú otthont, egy árvaháznak a megépítését és itt látom azt, hogy az Isten mennyire beteljesíti az álmunkat, mert amint ezt elkezdtük és volt hitünk, hogy elkezdjük, érkeztek az adományok is. A legnagyobb és legtöbb segítséget a már említett hollandiai gyülekezettől kaptuk, több 10.000 euró pénzbeli adományról van szó és több mint ötven ember eljött tőlük dolgozni 10 napon keresztül. Kivették a szabadságukat, idősek, fiatalok egyaránt. Mai napig visszajárnak – szakemberek, például gipszkartonozást befejezni – szóval ez egy csodálatos dolog, látni ezt, hogy vannak testvéreink, nem magyarul beszélnek, de ugyanúgy az Isten népéhez tartoznak és az álmaink, azok közös álmok.

Teljesen helyi kezdeményezés az árvaház építése? A Szlovákiai Református Egyház támogatja-e?
    A Szlovákiai Református Egyház nem dúskál az anyagiakban, teljesen gyülekezeti szintű kezdeményezés.

Körülbelül mennyi időre van még szükség, hogy az építkezést befejezzék?
Az építkezés abszolút az Isten kezében van! Folyamatosan tapasztaljuk meg az Isten jóságát, s a kegyelmét, ki van adva egy munka, nem tudod miből fogod kifizetni, s közben jönnek az adományok. Most a motoros adománygyűjtés által több mint 950 euró és 250.000 forint gyűlt össze, ez megint megdobja az építkezésünket, valószínűleg be tudjuk fejezi belőle a vízbevezetést, talán még a villámhárítót is el tudjuk belőle kezdeni. Lépésről lépésre haladunk, ez annyira csodálatos dolog, hogy az Istentől el kell kérni mindent, az utolsó centet is. Uram Istenem, ha ez a te projekted, akkor ezt tőled fogom várni. Vadidegen emberek jönnek és adakoznak, olyan nincs hogy valamikor is elég lenne a pénz, vagy maradna a számlánkon, mert sajnos építkezni borzasztóan költséges, minden egyes fillért el kell kérni, de ez a csodálatos, hogy Isten minden egyes fillért megad és ez az Isten csodája.

Tudomásom szerint történt egy sajnálatos eset, kirabolták az árvaházat.
    Ez év május környékén sajnos betörtek az épülő árvaházba. Ez az emberi gonoszságot és primitivitást tükrözi. Sajnos ilyen emberek is vannak, akik ennyire le tudnak alacsonyodni, hogy abba a házba, ami egy közösségi ügy, egy álom, ami mögött rengeteg önfeláldozás van – magától vagy a gyermekétől vonja meg a mindennapit az ember, hogy ide adakozzon -, s ezt ellopják. A kárunk több mint 1600 euró volt, megvettük az építőanyagokat, arra várt az építőanyag, hogy a presbiterekkel kezdjük el feldolgozni, s ezt ellopták.
    Úgy gondolom, hogy mindennek van valami oka, valamiért az Isten ezt megengedte. Borzasztó mérges voltam, teljesen padlóra kerültem, de sikerült ebből fölállni és úgy gondolom, hogy az ember minden ütés után erősebb, erősebbek vagyunk és az az erős, aki föl tud állni, mi ebből fölálltunk és az árvaház föl fog épülni!

Ha elkészül, megközelítőleg hány gyermeknek fog az árvaház menedéket nyújtani?
    Mivel család típusú árvaházról van szó, ez azt jelenti, hogy teljes értékű családi ház lesz, abba a kategóriába tartozik, amelyeket a Szlovák Köztársaság Szociális és Családügyi Minisztériuma támogat, ezek az ún. családtípusú árvaházak. Itt lesz egy család, amelynek az lesz a feladata, hogy a nap 24 órájában apa illetve anya legyen, hogy ezek a gyermekek megtanulják, hogy mi az édesanyának a szerepe, hogy mi az édesapának a szerepe, családban nőjenek föl. Hála Istennek megszűnik az, hogy egy intézetben 200 kopaszra borotvált gyerek harcoljon a csibecombért, és igazából bűnözőket nevelünk, mert aki az erősebb, azé a lesz a comb. Ezzel ellentétben itt szeretetben fognak felnőni a gyerekek. Hisszük, hogy hitben is, a gyülekezet közösségében. 9 gyermekről van szó, emellett saját gyermekeik is lehetnek a házaspárnak, olyan 10 – 12 fő fog majd lakni az árvaházban.  
    A jövőben még egyszer ilyen nagy építkezésbe nem szeretnék belevágni, az az álmom, hogy Berzéte lesz majdan a központ, majd a közeli kis gömöri falvakban venni szeretnénk parasztházakat, ahol építkezés nincs, csak fel kell újítani és oda is be tudunk állítani egy szülőpárt, ott is lesz 8-10 gyerek, a következőben is 8-10 gyerek. Ha Isten is megáldja ezeket az álmainkat, akkor elképzelhető, hogy 5-10 év múlva egy nevelő szülői hálózata lesz a Református Egyháznak, ami 10-15-20 munkatársat jelent a szülők személyében és 50-60-80 gyermeket.
Egy történettel akarom befejezni, amit már többször is említettem a prédikációimban: Az ember mindaddig nem tanulja meg az úszásnak a gyönyörűségét, nem tud addig megtanulni úszni, ameddig nem hiszi el, hogy a víz megtartja őt. Amíg az egyik lábamat le akarom tenni, hogy a biztosba kapaszkodjak, soha nem fogok megtanulni úszni. El kell hinni, hogy a víz megtart, és el kell hinni, hogy az Isten megáldja a dolgokat – el kell kezdeni hittel, pénz nélkül és megtapasztalod, hogy az Isten lépésről lépésre előtted jár, megáldja az igyekezetedet és mindenre megadja a szükségest.

        Köszönöm a beszélgetést!
        Tarsoly Normen

A motoros túráról és a kapcsolódó templomkerti fesztiválról itt olvashatják képes beszámolónkat.

Dátum: 2012-09-18