Rozsnyói gyertyagyújtás „civil” vetítéssel

Rozsnyói gyertyagyújtás „civil” vetítéssel

Csendesen emlékeztek meg a rozsnyóiak a bársonyos forradalomról. Az emlékező polgárok minden esztendő november 17-én 17.00 órakor gyűlnek össze Andrássy Franciska grófné Bányászok terén álló szobránál, gyertyákat helyeznek el az emlékmű előtt és csendesen elbeszélgetnek – felidézik az akkori eseményeket, aztán szépen hazamennek.

E hagyománynak főleg azok a személyek a megteremtői és éltetői, akik tevékenyen kivették a részüket a 23 évvel ezelőtti békés rendszerváltás rozsnyói történéseiből, illetve aktívan látogatják a városi önkormányzati képviselő-testület üléseit és minden alkalommal hallatják a hangjukat, ha úgy érzik, a városatyák nem a képviselői esküjükkel összhangban intézik Rozsnyó dolgait. Idén 18 személy gyújtott gyertyát a szobornál, amelynek helyén akkor egy partizán-szoborcsoport díszelgett. A megjelent polgárok többsége ezután részt vett Zuzana Piussi "Nemoc tretej moci" című dokumentumfilmjének vetítésén a Stefánia cukrászdában. A szlovák igazságszolgáltatás visszásságaira rámutató film bemutatását két helyi önkormányzati képviselő – Matúš Bischof (OKS) és Radoslav Kovács (független) – kezdeményezte.
A város önkormányzata két évvel ezelőtt szintén megpróbált hagyományt teremteni és „hivatalosan” megemlékezni november 17-ről. (Néhány nappal azután voltak a helyi önkormányzati választások.) A kezdeményezés azonban nem nyerte el a „nemhivatalos” emlékezők rokonszenvét s néhány városi hivatali dolgozón és éppen kampányoló képviselő-, illetve polgármester-jelöltön kívül nem nagyon jelent meg más az eseményen. A városi hivatal idén ismét megpróbálkozott a hivatalos megemlékezéssel – a cukrászdában zajló civil vetítéssel egy időben filmvetítésre invitálták a demokratikus értékek szószólóit a városháza udvarában található Zóna M ifjúsági klubba is. A szervezőkön kívül azonban más nem jelent meg ezen a rendezvényen.

tüdő

Dátum: 2012-11-19


Hagyj üzenetet