„Eladó a menyasszony” – Fergeteges bemutató némi keserűséggel…

„Eladó a menyasszony” – Fergeteges bemutató némi keserűséggel…

Remek hangulatú folklórműsort adtak elő a rozsnyói történelmi városházán november 17-én azok a néptáncosok, akik idén szeptemberig a Csemadok Rozsnyói Alapszervezete mellett működő Búzavirág néptánccsoportban táncoltak.

Az „Eladó a menyasszony” – című műsorban fellépett a berzéte-kőrösi Berkő Népdalkör, a dernői Borostyán Néptáncegyüttes, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában működő Százszorszép Gyermek Néptánccsoport, a dernői Napraforgó és Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttesek és a rimaszombati Új Gömör Néptáncegyüttes. A gömöri lakodalmas műsort Badin Ádám mesemondó vezette, a talpalávalót pedig a salgótarjáni Dobroda zenekar húzta. A rendezvényen bemutatkozott a dernői néptáncosok által nevelgetett Majdeccer zenekar is. A városháza színházterme teljesen megtelt a Búzavirág táncosaival rokonszenvező emberekkel – elegendő ülőhely hiányában sokan állva nézték és tapsolták végig a háromórás műsort, amely után disznótoros megvendégelés és táncház várta a háromszáz lelket meghaladó vendégsereget.
    A 32 éves néptánccsoport működését idén szeptemberben függesztette fel a rozsnyói Csemadok vezetősége, mivel a táncosok nem léptek fel a nyáron rendezett Gombaszögi Kulturális Ünnepélyen. Ezt követően kizárták őket a próbatermükből. A táncosok az alapszervezet vezetőségével kezdeményezett megbeszélés kudarcba fulladása után a Csemadok Rozsnyói Területi Választmányának szeptemberi tisztújító konferenciáján próbálták orvosoltatni a gondjaikat, de ott sem jártak sikerrel. A témával a Pátria Rádió kétrészes riportban foglalkozott. A bemutató napján a rádióban elhangzott egyik interjúban a rozsnyói Csemadok vezetője, Füzék Erzsébet többek között erkölcstelen viselkedéssel vádolta meg a csapat tagjait.
    A volt búzavirágosok "kényszerű száműzetésük" óta a városháza udvarában működő Zóna M ifjúsági klubban próbálnak. Az „Eladó a menyasszony” című új műsoruk koreográfiájának összeállítására és bemutatására a csoport egyik tagja nyújtott be pályázatot idén tavasszal a kormányhivatal kisebbségi kultúrák fejlesztését célzó pályázati programja keretében. Mivel sikerrel járt a pályázat, ezért úgy döntöttek, megmutatják, hogy képesek a rozsnyói Csemadok támogatása nélkül is megvalósítani a projektet. A népviseleti ruháiktól is megfosztott Búzavirágosok a dernői Borostyán Néptáncegyüttestől vásároltak kedvezményes áron fellépő ruhákat, az ingeket és alsószoknyákat pedig mindenki megvarratta magának. Todavčič Viktória, a projekt menedzsere köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek nekik a rendezvény előkészítésében és megvalósításában. Elmondta továbbá, hogy nem foglalkoznak a rozsnyói Csemadok részéről a Pátria Rádióban elhangzott vádaskodásokkal, s továbbra sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egyszer újra a rozsnyói Csemadok néptánccsoportjaként lépjenek fel a színpadon. A táncosok fejében egyébként már az is megfordult, hogy új nevet keresnek és civil szervezetet hoznak létre a csoport működtetésére. Még semmi sem biztos, csak az, hogy továbbra is táncolni akarnak és ápolni elődeik hagyományát.

tüdő
fotó: rozsnyovidék.sk

Dátum: 2012-11-23
Helyszín: Rozsnyó,


Hagyj üzenetet