A Napraforgótól a Borostyánig – tánccsoportok kicsiknek és nagyoknak

A Napraforgótól a Borostyánig – tánccsoportok kicsiknek és nagyoknak

A néptánctanulás nemcsak a népi és kulturális hagyományok megismerésére és elsajátítására, hanem az egészséges életmódhoz szükséges rendszeres mozgásra is ösztönöz. Egyszerre szórakoztat, oktat és nevel, megtanít a csapatmunka fontosságára, és betekintést nyújt abba, hogy milyen közösen együtt dolgozni és létrehozni valamit. Azok, akik már fiatalon elsajátítják az informális keretek között történő csoporttevékenységek alapjait, könnyebben megérthetik, miért fontosak a közösségi érdekek, amelyek nem szenvedhetnek kárt az egyéni célok „túlburjánzása” miatt. Az ilyen fiatal könnyebben megtalálhatja a harmóniát az egyéni és a közösségi érdekek között, valamint működhet majd együtt másokkal élete során. A néptánctanulásra a gömöri fiataloknak a Borostyán Néptáncegyüttes Polgári Társulás nyújt már évek óta lehetőséget. A társulás négy tánccsoportot és egy zenekart működtet, a beiratkozókat pedig egész évben tárt karokkal várja.

DSCF3085A Dernőért Polgári Társulás és Dernő Község Önkormányzata által támogatott néptánccsoportok világába ifj. Icso Valéria nyújtott betekintést. A Borostyán Néptáncegyüttes volt a társulás legelső tánccsoportja, amely 2005-ben Szivárvány Néptánccsoportként indult. A felnőtt csoport jelenleg húsz tagot számlál, és csakis 18 éven felüliek jelentkezését várják. A Kincskereső Gyermekcsoport alapiskolás, főleg alsó tagozatos gyerekekből áll. Két-háromévnyi korkülönbség ilyen fiatalon rengeteget számít, így nem a legelőnyösebb, ha egy hároméves egy hatévessel táncol együtt. Mivel a Kincskereső közel negyvenfős létszáma lehetővé tette, pár hete leválasztották a gyermekcsoportról a Napraforgó Néptánccsoportot, amely főleg 3-5 éves ovisokból áll. Ha valaki 1-2 évvel már meghaladja ezt a korosztályt, de újonnan kerül be a társuláshoz, akkor először a Napraforgó csoportba helyezik, hogy elsajátítsa a tánctanuláshoz szükséges alapokat. „Nem volt szívem azt mondani, hogy egy hároméves gyermek nem jöhet táncolni, ezért kerestem egy óvónőt, aki foglalkozik a kicsikkel” – mondta Valéria, aki a Kincskeresőt és a Borostyánt vezeti, utóbbit koreográfusok bevonásával, Kristóf Tibor pedig az ifjúsági csoportot. A Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes a társulás legfiatalabb csoportja. A 13-18 évesek korosztályát magába foglaló csoportot idén januárban indították abból a célból, hogy a gyermekcsoportot „kinövő” gyerekek továbbra is a társulásnál táncolhassanak. Ez főként azért volt célszerű, mert egy tizenkét éves már nem szívesen táncol egy hatévessel, vagy játszik gyermekjátékokat, hanem táncolni szeretne a saját korosztályával.

DSCF3189Az ovisoknak csak játékokat, a gyermekcsoportnak táncokat és játékokat is oktatnak – ők már ismernek egy bodrogközi táncot, jelenleg pedig gömöri táncot tanulnak. A Napraforgóban és a Kincskeresőben a népi gyermekjátékok tanítása során ismerkedhetnek meg a kisgyermekek a táncok alapvető mozdulataival, különféle dalokkal és mondókákkal. Az ifjúsági csoport jelenleg gömöri és székelyföldi táncot tanul, és havonta egyszer Richtarcsík Mihály, kassai néptáncoktató-koreográfus, illetve felesége somogyi táncokat tanít mindkét kiscsoportnak. A két nagyobb és a két kisebb csoport együtt jár fellépésekre, ez főként azért célszerű, mert gyakran vannak a fellépések után táncházak, amelyek főként a nagyobb gyermekek tudásának pallérozását célozzák.

Minden év áprilisában van egy nagyobb rendezvénye a társulásnak, ez a Nagyapáink öröksége, amelyen be szokták mutatni a csoportok mindazt, amit egy év alatt megtanultak. Erre a rendezvényre főként a szlovák kormányhivatalnál szoktak pályázni, de a munkájukat segíti a Gömöri Népművelési Központ és a Gömöri Kézművesek Társulása is, továbbá azokról a településekről, ahonnan a próbákra gyermekek járnak, néha az önkormányzat is besegít. A Rákóczi Magyar Házban is ingyen próbálhat hetente egyszer a társulás zenekara, amelyet szintén Kristóf Tibor vezet, és főként az ifjúsági csoportból zenélnek benne. „Mindenki segít, aki tud” – összegezte elégedetten a táncoktató. A néptáncegyüttes magyar, szlovák és roma gyermekeket egyaránt szívesen fogad. „Olyan is akadt, hogy a gyerek egy szót sem tudott magyarul, és főként azzal a céllal íratták be a még magyarul tudó nagyszülők, hogy tanuljon magyar mondókát, dalokat is.” – mondta Valéria.

DSCF3044

Bár a néptánccsoportok Dernőn alakultak, mivel nehéz volt a falut megközelíteni, január óta áthelyezték Rozsnyóra a három kisebb alakulat próbáinak a helyszínét. Mivel a járási székhelyre jóval egyszerűbb eljutni, január óta lényegesen megnőtt az érdeklődés a tánccsoportok iránt – a járás szinte minden falujából járnak ide táncolni. Próbák hetente egyszer vannak: a felnőtt csoportnak Dernőn minden pénteken 6-tól 9-ig, a másik háromnak szerdán – a rozsnyói történelmi városházán. A Napraforgónak és a Kincskeresőnek 16:00-tól 18:00-ig, az ifinek pedig 15:00-tól 18:00-ig. Beiratkozni az év bármelyik részében lehet, a havonta fizetendő összeg jelképes: 1,6 euró.

fotó és szöveg: Balla Sándor

rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, információk, képek, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges!



Hagyj üzenetet