Iskolabemutató, abroszrántás és megvendégelés a Fábryban

Iskolabemutató, abroszrántás és megvendégelés a Fábryban

November 19-én, kedden délelőtt nyitott napokat tartottak a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola dísztermében. A rendezvény fő célja az volt, hogy bemutassák a régióban tanuló végzős általános iskolásoknak a Rozsnyói járás egyetlen magyar tanítási nyelvű tanonciskolája által nyújtott továbbtanulási lehetőségeket. A teremben jelenlévő húsz-harminc diák többnyire a két rozsnyói magyar nyelvű alapiskolában – a Fábryban és a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában – tanul, de érkeztek gyerekek a járás egyéb településeiről is: Pelsőcről, Dernőről, Szádalmásról.

Bár a 2013-2014-es tanév még csak a harmadik hónapjában jár, az iskolavezetőség úgy vélte, célszerűbb volna az évente megrendezendő nyitott napok hagyományos dátumát februárról novemberre áthelyezni. „Az érdeklődés jellemzően kisebb volt a februári időszakban, mert a végzős diákok a márciusi képességfelmérő („monitor”) előtt álltak, és a tanárok sem szívesen engedték el a gyerekeket ebben a fontos tanévszakaszban” – fejtette ki Gál Nikola igazgatóhelyettes, aki egy prezentációval egybekötött előadásban részletezte az iskola által nyújtott lehetőségeket. 5Az oktatás minden tantárgyból magyar nyelven folyik, a diákok emelt óraszámban tanulhatják az angol és német világnyelveket, és valamennyi évfolyam számítógépes képzést kap. Az iskola elhelyezkedése ideális: közvetlenül a városközpontban terül el a buszmegállótól kétpercnyi járásra. Az aktívabb, érdeklődőbb diákok különböző szakkörökből válogathatnak – zumba, céllövészet, rovásírás stb. –, járhatnak színházba, továbbá szakmai tanulmányi kirándulásokon is részt vehetnek. Az intézmény korszerűen felszerelt, a kellemes hangulatban a fiatal, rugalmas tanári karnak is nagy szerepe van. Ezek után részletesen kitért az intézményben zajló képzési lehetőségekre is.

A vendéglátó szakon a diákok főként főzéssel, szakácsmesterséggel, felszolgálással kapcsolatos tudásra tehetnek szert. Megtanulják, miként kell egy éttermet berendezni, egy ünnepi asztalt megtervezni vagy feldíszíteni, egy szállodai szoba esetében mire kell odafigyelni, de az adminisztratív feladatok elvégzésével kapcsolatos tudnivalókra is kiterjed a tananyag.

A fodrászatot tanulóknak a rendelkezésére áll egy saját fodrászszalon, ahova külsősök – a mesternő vendégköre, a diákok ismerősei stb. – járnak, és rajtuk gyakorolhatnak a fiatalok. Az iskola és a rozsnyói nyugdíjas otthon megállapodott, hogy a diákok az otthonba is bejárnak szakmai gyakorlatra.

Az idén indult építőmesteri képzésen a diákok a kőművességgel és az asztalossággal is megismerkedhetnek, továbbá olyan specifikus, gyakorlatias dolgokat sajátíthatnak el, mint az ablakcsere, szigetelés, gipszkartonok felhelyezése stb.

3Azoknak a diákoknak, akik elvégzik a hároméves szakközépiskolát, továbbá záróvizsgával fejezik be a tanulmányaikat, az iskola egy érettségivel végződő, kétéves továbbképzési lehetőséget is biztosít. A képzés neve vállalkozás a szakmák és szolgáltatások területén, amelynek az elvégzése elsősorban egy saját kis- vagy középvállalkozás megalapítását és sikeres működtetését teszi lehetővé a diák számára. Megtanulják, miképp kell bejegyeztetni és működtetni egy céget, s betekintést nyernek a marketing, a könyvelés, piaci jogszabályok és a reklám világába is, így ez egy kiváló lehetőség azok számára, akik egy magán- vagy kisvállalkozást, kis céget szeretnének létrehozni, vezetni.

Ezek után a diákokat Prékop Mária igazgatónő és Gál Nikola vezette körbe az iskolában. Először az intézmény fodrászszalonjába tettek látogatást, ahol saját szemükkel tekinthették meg, hogy miképpen is zajlik a fodrászképzés. A következő helyszínen már a vendéglátósok fogadták megterített asztallal és felszolgált harapnivalóval a kilencedikeseket. A megvendégeléshez látványos produkció is társult: a bátrabb, vállalkozóbb diákok azt mutatták be, miképp lehet egy megterített asztalról a tányérok alól „kirántani” az abroszt – a diákok dicséretére legyen mondva, hogy egytől-egyig kiállták a próbát. Csakis egy diák tört el egyetlen tányért a legvégén – ő azonban sokadjára, egyre több darabbal kísérletezett. Mivel az építőmester-tanoncok ezen a héten szakmai gyakorlaton vesznek részt, így az ő tevékenységeikbe nem nyerhettek betekintést a kilencedikesek. A végzős hallgatóknak egészen tavaszig van lehetőségük arra, hogy beiratkozzanak a rozsnyói szakközépiskola három képzésének valamelyikére.

szöveg, fotó: Balla Sándor

-rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, információk, képek, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges (kivéve ha egy konkrét dokumentumban egyéb külső szerző vagy forrás van feltüntetve)!

 



Hagyj üzenetet