Új tagszervezettel gazdagodott a Diákhálózat

A hétvégén tartotta rendes tavaszi közgyűlését, a Hallgatói Parlamentet a Diákhálózat (DH) Bátorkeszin. A szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő szervezethez a besztercebányai Mikszáth Kálmán Diákklub (MiKáD) csatlakozott.

A Diákhálózat Csehország, Magyarország és Szlovákia egyetemi városaiban működő diákklubok ernyőszervezete. Ez az intézmény Prágától Budapestig, Pozsonytól Kassáig fogja össze a magyar egyetemistákat. Az ernyőszervezet egyik legfontosabb programja a Gombaszögi Nyári Tábor. Ezt a szabadegyetemet a diákok minden évben önmaguk szervezik Krasznahorkaváralján.

DH

A besztercebányai magyar diákok klubja, a MiKáD közel két éve alakult, és a hasonló kezdeményezések mintájára a legfőbb célja a magyar közösségi és kulturális élet megteremtése az adott egyetemi városban. Ez a szlovák vagy cseh nyelvű felsőoktatási intézményekben tanuló magyar diákok számára kiemelten fontos. A diploma megszerzése közben és után is nagy jelentőséggel bír, hogy az egyetemisták kapcsolatban maradjanak a magyar kultúrával és közösséggel. Az egyes diákszervezetek, így a MiKáD is közös kulturális és szakmai programokat, előadásokat, sporteseményeket és szórakozási lehetőségeket kínál a besztercebányai magyar nemzetiségű hallgatóknak.

Ahogy a DH többi szervezete, a besztercebányai diákklub is bekapcsolódik a diákhálózat városokon és országokon átívelő programjaiba. Ilyen nagy horderejű vállalkozás a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia, ahol a legjobb fiatal kutatók mutathatják meg tudásukat. A besztercebányai egyetemistákhoz is eljut az Alma Mater, a Diákhálózat által kiadott kulturális és közéleti magazin. A MiKáD által több besztercebányai egyetemista élhet majd a DH rendszeres programjai által nyújtott lehetőségekkel, mint amilyen például a szakmai gyakorlat és műhelytáborok, valamint a Gímesi Művelődési Tábor.

A Hallgatói Parlament a Diákhálózat döntéshozó szerve. Félévente hívják össze és a hallgatókat érintő, stratégiai kérdések megvitatásán túl a szlovákiai magyar közösség legfontosabb problémáival is foglalkoznak a diákok.
A háromnapos esemény szombati napján a tagszervezetek és a Diákhálózat aktivistái egy képzésen vettek részt. A résztvevők informális oktatási módszerek segítségével egy jövőképet fogalmaztak meg szervezetük és önmaguk számára.

Az első fotón a Hallgatói Parlament résztvevői láthatók, a másodikon Bóna Zoltán, a Diákhálózat elnöke és Bugyi Ildikó, a Mikszáth Kálmán Diákklub vezetője.

czg, Diákhálózat

fotó: Stofira Erik