Gombaszög, a nyitott tábor

Gombaszög, a nyitott tábor

A Gombaszögi Nyári Tábor politikai és közéleti előadásainak palettáját a szervezők igyekeznek évről évre sokszínűbbé és izgalmasabbá varázsolni. Idén, július 15.-20. között a krasznahorkaváraljai kemping ismét hangos lesz a két felvidéki magyar párt – immár ötödik – vitájától, európai parlamenti képviselők beszámolóitól, valamint választ kaphatunk megannyi kérdésre, ami Bárdos Gyulával, az ukrajnai válsággal, esetleg a női kvótákkal kapcsolatban merül fel bennünk. A politikán túl pedig a slam poetrytől a filozófiáig minden terítékre kerül. Csak győzzünk válogatni!
Az idei Tábor változatos előadássorozata az OTP Nagysátor alatt veszi kezdetét. Szerda délelőtt Varga Péter és Václav Tamás – a Felvidék Szépe két megálmodója és megvalósítója – sztereotípiát rombol: egy szépségverseny nem csupán a külcsínyről szól. A beszélgetésre hivatalos a 2014-es szépségkirálynő, Vasmera Katalin, valamint a két udvarhölgy, Juhász Orsolya és Kamocsai Dóra is.

A nap késődélutáni óráiban a Kissátor biztosít helyszínt némi csodabogár-taposásra, vagyis az előítéletek elleni harcra. Megtudhatjuk, hogyan kerül egy kalap alá a gender-kérdés az antikapitalista és antiautoriter küzdelmekkel. Hogy létezhet-e személyes autonómia egy egyenlő és erőszakmentes világban, arra a Mi a Queer? című előadáson keressük a választ.

Csütörtökön a Nagysátor árnyékában ismét a hölgyeké a főszerep. Bolemant Lilla, a Kerekasztal Női- és Gyermek-esélyegyenlőségi Munkacsoportjának vezetője felvidéki művészekkel beszélget arról, hol a helye a nőknek a kultúrában. Bárczi Zsófia, írónő és irodalomtudós, Deák Renáta, műfordító, valamit Mayer Éva, képzőművész beszél lehetőségekről, akadályokról és az elismeréshez vezető útról.

A Nyitott Társadalomért Alapítvány és a pozsonyi KC Dunaj igazgatói, Marek Kapusta és Bindics Gábor csütörtök délután mutatják be legújabb kezdeményezésüket, ami a Yes we are open! címet viseli. Közös projektjükről Tokár Géza faggatja a két alapítótagot.

Pénteken a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Tanszékének professzora, Mészáros András látogat el a Táborba, hogy alkalmazott filozófiával kapcsolatos érdekességeket osszon meg a kíváncsi fülekkel. Az előadás alapgondolata: Ismerd meg önmagad! A tanár úr ezen kívül gender ideológiáról is beszélget Szapu Mariannával, Hodossy Katalinnal és Bolemant Lillával ugyanezen a napon.

Az előző évekhez hasonlóan a Táborban ismét szerepet kapnak a közönségtalálkozók, melyekhez a Sárga Szamár Sátor biztosít kellemes atmoszférát. A Nemulass és a MadDogX zenekarokkal pénteken és szombaton, a koncertek előtt találkozhatnak az érdeklődők.
A rendszerint színházi előadások helyszínéül szolgáló Szalmaszínház “falain” belül szombaton újra színpadra lép a slam poetry néhány neves művelője: Simon Márton, Pion István és Csider István Zoltán. Sőt! A bátrabb amatőrök akár ki is próbálhatják, milyen közönség előtt szabadjára engedni gondolataikat.

A S/z/lomarát Polgári Társulás lelkes aktivistái minden hónapban, rendszerint a Pozsonyi Magyar Intézetben tartják meg kétnyelvű beszélgetős estjeiket. A táborban szlovák-magyar vegyes házasságról, gyereknevelésről, családi életről beszélget Lucia Satinská, a társulás elnöke Petra Nagyová Džerengová írónővel, Pozsony alpolgármesterével és Bolemant Éva írónővel, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás képviselőjével.

A Tábor utolsó napja, július 20-a többek között az összetartozás és összefogás jegyében fog telni. A táborozók élőlánccal kísérlik meg körbeölelni Krasznahorka várát, ezzel is szimbolizálva a fent említetteket. Aki részese szeretne lenni a Guiness-rekord kísérletnek és egy maradandó nyári élménynek, látogasson el az idei Gombaszögi Nyári Táborba!

További információkat a tábor honlapján vagy a rendezvény facebook oldalán találhatnak az érdeklődők.

(gombaszög, bzs)Hagyj üzenetet