Erdélyi nyelvi jogi aktivisták a Gombaszögi Nyári Táborban

Erdélyi nyelvi jogi aktivisták a Gombaszögi Nyári Táborban

Csütörtök délben került sor az erdélyi magyar nyelvi jogi aktivisták bemutatkozására a Gombaszögi Nyári Táborban. A nagy érdeklődés mellett megtartott előadás házigazdája Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója volt, az előadás előtt pedig felvezetőt tartott Nagy Noémi, az MTA Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontjának munkatársa.
A beszélgetés központjába az erdélyi kétnyelvűség ügye került. A kerekasztal vendégei voltak: Szigeti Enikő, Horváth Kovács Ádám (CEMO) és Bethlendi András (Igen, tessék mozgalom, Kolozsvár). Az igényes és szakmai felvezető után a táborlakók az aktivista-találkozó résztvevőinek tevékenységével ismerkedhettek meg.
Gyeney Laura kérdésére válaszolva, miszerint miért fontos, hogy az államigazgatásban is beszéljék a magyar nyelvet Szigeti Enikő elmondta, hogy véleménye szerint visszaszorult a közös terekből és állami intézményekből a magyar nyelv. Ha belépünk egy intézménybe, automatikusan is nyelvet váltunk, így sokszor két megtörhető magyar ember beszél egymással románul. Ha otthon beszélünk csak magyarul, az a nyelvünk elszegényedéséhez vezet. A Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája szerint fontos, hogy minél több területen használjuk anyanyelvünket.
A másik lényeges témacsomópont a beszélgetés során az a kérdés volt, hogy miként érvényesíthetőek a nyelvi jogok a gyakorlatban. Ennek kapcsán Bethlendi András, az Igen, tessék mozgalom kolozsvári aktivistája fejtette ki szervezetük tevékenységét. A mozgalom a gazdaságra összpontosít, logikája a kulturálisan érzékeny marketingre épül, amivel azt próbálják elérni, hogy a cégek használják a magyar nyelvet. Kolozsváron összpontosul a tevékenység, ahol már több mint 280 cég van, amely magyar nyelven is hirdeti a termékeit. Technikai újításokon is dolgoznak, aminek keretén belül egy mobil alkalmazás kidolgozása is folyamatban van, amely azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók minél egyszerűbben találhassák meg azokat a helyeket, ahol a magyar nyelvet is használják.

nyelvi aktiv
Szigeti Enikő az előadás végén ismertette a marosvásárhelyi piac sikersztoriját, Lakó Péterfi Tünde ügyét, ami egyben a Kisebbségi Jogvédő Intézet sikere is egyben. A piaci kétnyelvűség ügyét kétnyelvű feliratokkal szándékoztak erősíteni. A román rendőrség megbüntette Lakó Péterfi Tündét a kétnyelvű piaci feliratok miatt. A „banis asszonyként“ elhíresült aktivista a pénzbüntetést egy banis pénzérmékkel fizetette ki a helyi rendőrségen. Az egy banis érméket az egész Kárpát-medencében gyűjtötték, így egy tonnányi pénzérme jött össze a büntetés kifizetésére. Lakó Péterfi Tünde ügyét a Kisebbségi Jogvédő Intézet partneri körébe tartozó marosvásárhelyi ügyvéd karolta fel. A bíróság két hete hozott határozata szerint a büntetés törvénytelen volt, mivel a kétnyelvű feliratok nem voltak ellentétesek a jogszabály előírásaival.
A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalság legnagyobb rendezvénye. A közéleti előadásokon túl a tábor színpadára a hazai és magyar könnyűzene legnevesebb képviselői állnak fel.
A tábor szervezői a közéleti előadásokat az internet segítségével élőben is közvetítik.
A rendezvényről, mely vasárnap a krasznahorkai vár körbeölelésével zárul, részletes információkat a tábor honlapján vagy Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

(Tárnok Balázs, gombaszög)Hagyj üzenetet