Negyedik nap a Gombaszögi Nyári Táborban

Megállás nélkül pörög az élet a Gombaszögi Nyári Tábor színhelyén, Krasznahorkaváralján. Tegnap a vendégek listáján szerepelt Bárdos Gyula, szó volt az erdélyi nyelvi jogokról, a csapatjátékosok paintballoztak, snapszereztek, valamint volt kézműveskedés és színház is a javából. A mai nap szintén izgalmas és sokszínű program várja azokat, akik ellátogatnak a táborba. Délután Csáky Pál (MKP) és Nagy József (Híd) vitázik majd, este pedig a Jóvilágvan játszik.

Pénteken délután az OTP Nagysátor árnyékában Csáky Pál és Nagy József vitatja meg az EP-s választások eredményeit, valamint megkísérlik megválaszolni az előadás címadó kérdését: Sikerülhet-e változtatni Európán? A késődélutáni órákban Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, Pék László, a Nemzeti Tehetségépítő Tanács elnöke és Orosz Örs, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvivője beszélget Tóth Gáborral a Marianum Egyházi Iskolaközpont tanárával. A beszélgetés a szlovákiai magyar kisiskolák helyzetéről fog szólni.

A reggeli órákban már útnak is indult egy kisebb csapat, hogy Lőrincz Yeti Adrián, a Terra Incognita Öko Alpin Club egyik alapítójának vezetésével a domicai cseppkőbarlangtól mintegy 35 km-es túrán vegyen részt a Szilicei-fennsíkon keresztül Krasznahorkára.

A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalság legnagyobb rendezvénye. A közéleti előadásokon túl a tábor színpadára a hazai és magyar könnyűzene legnevesebb képviselői állnak fel.

Az pénteki este két főszereplője a párkányi Jóvilágvan (JVV) és a Nemulass zenekar, akik közös produkcióval is készülnek. Egészen biztos, hogy a koncerten hallható lesz a JVV kimondottan Gombaszögi Nyári Tábor ihlette dala, ami a Melyiké vagy? címet viseli. A dalhoz készült videoklippben szereplő óriáshintát, ami a Királyrét közepén van felállítva, pedig akár ki is lehet próbálni a koncert után.

A tábor szervezői a közéleti előadásokat az internet segítségével élőben is közvetítik a www.gombaszog.sk címen.

A rendezvényről, mely vasárnap a krasznahorkai vár körbeölelésével és a Szlovákiai Magyar Dal Napjával zárul, részletes információkat a tábor honlapján vagy Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

(b.zs. gombaszög)