Véget ért a Gombaszögi Nyári Tábor

Július 20-án hivatalosan is véget ért a 2014-es Gombaszögi Nyári Tábor, amelynek zárónapja a szlovákiai magyar összefogás jegyében telt. Ennek fényében került sor a krasznahorkai vár élőlánccal való átölelésére, valamint az I. Szlovákiai Magyar Dal Napjára.

A Guiness-rekord kísérlettel egybekötött várölelés résztvevőinek száma előzetes becslések alapján akár az 1500 főt is meghaladhatja. A pontosítás során ez a szám csökkenhet, hiszen többen is kihagyták a regisztrációt, amelyet közjegyző hitelesített. A számok véglegesítését és a rekord elbírálását izgatottan várják a szervezők.

A zárónapon a várölelésen kívül megrendezésre került még az I. Szlovákiai Magyar Dal Napja, ahol felvidéki amatőr zenekarok reprezentálták magukat a Tábor Nagyszínpadán, ahol neves felvidéki és magyarországi zenészek adták egymásnak a mikrofont a hét folyamán.

A még szintén nem véglegesített adatok alapján a Tábor idén is növekedett. Egészen pontosan 7 országból érkeztek táborozók, előadók, sajtósok. Szlovákián kívül Magyarország, Csehország, Németország, Románia, Olaszország és az USA is képviselte magát jónéhány résztvevővel. Az országon belül megközelítőleg 230 településről vettek részt az idei táborozásban.

koncert gtny

A több, mint 150 programpont közül fontos kiemelni a jelenlegi, illetve leköszönő EP-s képviselők (Bauer Edit, Mészáros Alajos, Csáky Pál, Nagy József) vitáját, a klubmozgalmi jubileumi vitát, a Bárdos Gyulával való beszélgetést, valamint az V. MKP-Híd kerekasztalt, amelyen Jakab Elemér (Híd) és Őry Péter (MKP) vett részt.

Az események több helyszínen, párhuzamosan folytak. Előadásoknak, közönségtalálkozóknak a Közbeszéd sátor, a Kissátor és a Sárga Szamár sátor adott helyet, a koncertek pedig a királyréti Nagyszínpadon folytak.

A rendezvényről részletes információkat a tábor honlapján vagy Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

(bzs, gombaszög)