Az önvédelem alapjai – interaktív bemutató a táborban

A Krasznahorkaváralján 2014. július 15. és 20. között zajló Gombaszögi Nyári Táborban a közéleti-politikai előadások, viták, színházi előadások, koncertek mellett hasznos gyakorlati tanácsokkal is ellátták a táborlakókat.

Csütörtökön, egy önvédelmi szeminárium keretében Kiss Károly mutatta be, hogyan védhetjük meg magunkat az utcai támadásoktól. Öt fő lépést magyarázott el, melyek segíthetnek nekünk sértetlenül kikerülni az ilyen helyzetekből. Ezekből az első és a legegyszerűbb az elkerülés – amennyiben van lehetőségünk, a legjobb kikerülni a veszélyt, így vagy jól megvilágított útvonalat, csoportos közlekedést javasolt, vagy éberséget és korai menekülést, „a szégyen a futás, de hasznos” szellemében.

Amennyiben mégis megtámadnak, először próbálkozzunk lökéssel és szabadulással, ez az első önvédelmi lépés. Nem kell nagy erő hozzá, csak határozottan és gyorsan kell cselekedni. Hasznos tanács, hogy ha megfogják a kezünket, ne szorítsuk ökölbe, hogy könnyebben kiránthassuk a szorításból. Következő lépésként próbáljuk meg elérni, hogy a has és az áll vonala kerüljön egymástól külön, hogy támadónkat kibillentsük egyensúlyából, megzavarjuk. Ha löknek, ne próbáljuk megállítani, hanem használjuk fel a lökés erejét. Amennyiben kés van nálunk, az utolsó pillanatig titkoljuk. Ha a támadónál van fegyver, próbáljunk meg székkel vagy tárggyal védekezni, hogy a köztünk lévő távolságot növeljük. Ha ez nincs, akkor csavarjunk ruhadarabot a karunkra. Ezzel is el lehet kerülni a komoly sérüléseket. Ha lehetőségünk nyílik, akkor gyorsan, de az ellenfélre figyelve hagyjuk el a helyszínt.

Tóth Andrea/Szabó Orsolya, fotó: rozsnyovidek.sk

 

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írás, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!