A Bányászati Múzeum Galériájában 500-600-éves csempéket csodálhatnak meg a látogatók

A Bányászati Múzeum Galériájában 500-600-éves csempéket csodálhatnak meg a látogatók

Az Európai Kulturális Örökség Napjai és a Rozsnyói Városnapok keretében a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában 2014. szeptember 18-án, csütörtökön zajlott a Besztercebányai Közép-szlovákiai Múzeum Csempék szépsége című egyedülálló kiállításának ünnepélyes megnyitója.
Ján Hlobil mérnök, a rozsnyói múzeum megbízott igazgatójának üdvözlő szavai után Dr. Elena Martincová, a Besztercebányai Közép-szlovákiai Múzeum igazgatóhelyettese és Pavol Burdiga, Rozsnyó város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A kiállítást annak kurátora, JUDr. Mgr. Martin Kvietok, a besztercebányai múzeum régésze nyitotta meg. A megnyitón részt vett a ľupčai vár várnagya, Mgr. Vladimír Homola, a podbrezovái múzeum munkatársai, a rozsnyói önkormányzat képviselői, valamint a nyilvánosság. A rendezvény ünnepélyes hangulatát a Rozsnyói Művészeti Alapiskola tanulóinak furulyatriója és gitárműsora gazdagította.
A Csempék szépsége című kiállítás késő gótikus és reneszánsz csempéket mutat be, melyek a korabeli kályhásmesterek kézügyességét példázzák. A kiállításon ezekből több mint 120 kisebb, a motívumok széles palettáját felvonultató műalkotás szerepel, melyek a középkori emberek igényeiről, szükségleteiről és különféle elképzeléseiről mesélnek.
A csempék voltak a csempekályhák alkotórészei, melyek nemcsak a belső terek fűtőberendezései voltak, hanem tükrözték tulajdonosuk társadalmi rangját, vagyonát és tekintélyét is. A csempekályák gyakran a belterek domináns elemei voltak, a várak, városi tanácstermek vagy polgárházak legreprezentatívabb helységeiben elhelyezve.
A kiállítás része a kályhásmesterség történetéről szóló kísérőszöveg és egy középkori csempekályha háromdimenziós modellje.
A Csempék szépsége című kiállítás, mely 14 múzeum gyűjteményét mutatja be egész Szlovákiából, Rozsnyón kiegészült Eugen Adamec magángyűjteményéből származó 19. és 20. századi csempékkel, valamint a rozsnyói Czako Norbert kályhamesterséget bemutató prezentációjával.
A Rozsnyói Bányászati Múzeum szeptember 29. és október 31. között ehhez az érdekes és egyedülálló kiállításhoz kapcsolódó élményszerű tárlatvezetést készít szervezett csoportok részére.
A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában a Csempék szépsége című kiállítás 2014. október 31-ig látogatható.

Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum

fotó: Sylvia Holečková, a Rozsnyói Bányászati Múzeum fotóarchívuma

-pr-i, rozsnyovidek.sk

 



Hagyj üzenetet