A nagy háború hadszínterei: utazás Galíciába

A nagy háború hadszínterei: utazás Galíciába

A kassai Rovás polgári társulás által működtetett RovasVoyage újabb utazást szervez, melyre várják az érdeklődők jelentkezését.

A NAGY HÁBORÚ HADSZÍNTEREI – GALÍCIA 

2014. november 7–9.

 Doberdó és az Isonzó völgye után Galícia következik! Várunk szeretettel mindenkit, feledhetetlen élmény lesz, akár az előző két utunk!

Részvételi díj: 100

Az árajánlat tartalmazza: útiköltség (kb. 1200 km) + szállásdíj (2 éjszaka) + étkezés (2 vacsora és 2 reggeli) + idegenvezetés + nemzeti színű szalagok a felkeresett temetők sírjaira

Jelentkezési határidő: 2014. október 24.

Jelentkezés: 0917 366 221, e-mail: rovas.voyage@gmail.com

Indulás: 2014. november 7-én reggel 9 órakor Kassáról, a Rovás Akadémia elől

1. nap

Első világháborús magyar temetők felkeresése Nyugat-Galíciában: Limanowa, Tymbark, Gorlice, Gromnik és a Magyar út mentén másokat is, az idő függvényében. Közben koszorúzások, naplórészletek felolvasása, vers idézetek, a csaták felidézése.

Vacsora, szállás és reggeli: Tarnówban

2. nap

Városnézés Tarnówban. A magyar-lengyel barátság parkjának felkeresése, ahol Mihályfalusi Forgon Mihály, a miskolci 10-es honvéd gyalogezred egyik századparancsnokának kopjafájánál emlékezünk az elesett magyar hősök előtt.

Przemysl erődrendszer két helyszínének (Salis-Soglio erőd és Borek erőd, benne az Erődmúzeum) meglátogatása koszorúzással, Gyóni Géza verseinek és a féléves ostrom felidézésével.

Vacsora, szállás és reggeli: Przemyslben

3. nap

Városnézés Przemyslben. Többek között megnézzük a város főterén Svejk katonaládáján ülő szobrát, és a Przemysl Régió Nemzeti Múzeumának szenzációs I. világháborús kiállítását, majd a városi köztemető magyar hősi halottjainak parcelláit. (Ha jól gazdálkodunk az időnkkel, akkor a Przemysl Vár körbástyájának panoráma képével búcsúzhatunk az erődvárostól, amely a 20. század elején még magyar szótól volt hangos.

Ajánlott irodalom:

• Bedécs Gyula: A Kárpátok hágóin át Galíciába. Útikönyv az első világháború magyar emlékeit keresőknek I., Zrínyi Kiadó, Budapest, 2014.

• Gyóni (Achim) Géza: Lengyel mezőkön, tábortűz mellett, Országos Hadsegélyző Bizottság, Budapest, 1915. október

-rozsnyovidek.sk, forrás: Rovás



Hagyj üzenetet