Megkapták a Rákóczi Szövetség támogatását a magyar elsősök

Megkapták a Rákóczi Szövetség támogatását a magyar elsősök

A rozsnyói városházán a Beiratkozási Program keretében átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját a magyar iskolát kezdő elsősöknek. A Rozsnyó és Vidéke Célalap által szervezett eseményen kultúrműsor is várta a gyermekeket, szüleiket és a pedagógusokat.

November 26-án két helyszínen is zajlott a beiratkozási ösztöndíjak ünnepélyes átadása, a dernői alapiskolában a dernői és krasznahorkaváraljai, a rozsnyói városházán pedig a rozsnyói, csoltói, gömörhorkai, kecsői, hosszúszói, pelsőci, szádalmási, szilicei, tornagörgői és várhosszúréti elsősök, összesen 107 gyermek vehette át a 10 ezer forint értékű támogatást a Rozsnyó és Vidéke Célalap, valamint a Rákóczi Szövetség képviselőitől. A rendezvény házigazdája Palcsó Zsóka, a célalap vezetője volt, a Rákóczi Szövetséget Bíró Albert, a Rákóczi Szövetség elnökségének tagja, Hertelendy Anna, a Szövetség munkatársa és Pál Kata, a Szövetség önkéntes munkatársa képviselte. Mindkét helyszínen műsor kísérte az oktatási-nevelési támogatás átadását, Dernőn az iskola diákjai léptek fel, Rozsnyón az Endorfin együttes megzenésített verseket adott elő, fellépett a Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Napraforgó és Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttesek, továbbá a Boglárka citerazenekar. A rozsnyói átadón Bíró Albert, Rákóczi Szövetség elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket, a rendezvényen az anyanyelven szerzett tudás megalapozásáért elismerésben részesült Pál Balázs Mónika óvónő. 

[box]A Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja 2014. augusztus 30-án kezdődött Buzitán, a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén. A rozsnyói átadó a szlovákiai beiratkozási program utolsó előtti helyszíne volt, a program decemberben zárul Léván. A Szövetség szeptember és december között Kárpát-medence szerte mintegy 200 helyszínen 5400 magyar iskolakezdőt részesít ösztöndíjban.

“A Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program a Felvidéken indult és az ott elért pozitív eredmények alapján – a szlovákiai magyar iskolakezdők száma az utóbbi öt évben stabilizálódott – terjesztette ki a Szövetség a programot olyan erdélyi és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei. A program célja, hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére. A Beiratkozási Program minden év decemberében veszi kezdetét az óvodások megajándékozásával, illetve a szülők levél útján történő megszólításával, amiben a magyar iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésre hívják fel a szülők figyelmét. A Beiratkozási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel. A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy az egyes ösztöndíj átadási ünnepségeken a program támogatói is jelen legyenek és ebben a formában is kifejezzék szolidaritásukat és bátorításukat a gyermeküket magyar iskolába írató családokkal.” (Rákóczi Szövetség) [/box]

-pr-i, rozsnyovidek.sk, forrás: Rákóczi Szövetség, fotók: Kmotrik Péter

Köszönjük, ha programajánlóinkat, híreinket egy kattintással megosztja közösségi oldalán!

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen saját tartalom egészének vagy részletének átmásolása, sajátként való közlése tilos!

 



Hagyj üzenetet